Nieuwe uitspraak rond stikstof raakt ook de GOL
DE LANGSTRAAT - Precies op de dag dat de Raad van State zich boog over de bezwaren tegen de GOL-plannen, deed diezelfde Raad in een andere zaak een 'stikstofuitspraak’ die nagenoeg zeker ook voor het miljoenenplan in De Langstraat gevolgen gaat hebben. Welke dat precies zijn, wordt waarschijnlijk vandaag al duidelijk.
Delen per e-mail
Eén van de belangrijke onderdelen van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) is het aanpassen van de wegenstructuur rond snelweg A59, waaronder de aanleg van nieuw asfalt. Bij het afgeven van een vergunning wordt gekeken welke gevolgen de aanleg van een weg heeft voor de stikstofneerslag in beschermde natuurgebieden in de omgeving.
Stikstofneerslag verrekenen
In geval van de GOL gaat het dan met name om het Vlijmens Ven, de Loonse en Drunense Duinen en natuurgebied Langstraat. De extra stikstofneerslag die als gevolg van de plannen en de uitvoering ervan optreedt, moet ‘gesaldeerd’ (verrekend) worden. Dat kan bijvoorbeeld door agrarische bedrijven op te kopen en de bedrijfsactiviteiten te stoppen.
Het ministerie en ook de provincie kijken op dit moment alleen naar de stikstof die neerslaat in natuurgebieden binnen een afstand van vijf kilometer van de weg. Dat gebeurde ook bij de plannen voor het doortrekken en verbreden van de A15 en de A12 bij Arnhem. Stikstof die als gevolg van de plannen verder weg neerkomt, wordt niet meegeteld.
Twijfels rond rekenmethode A12 en A15
De Raad van State stelt nu in de zaak rond die A15 en de A12 dat het onduidelijk is of deze rekenmethode van het ministerie wel een volledig, precies en definitief beeld geeft van de hoeveelheid stikstof die neerslaat in beschermde natuurgebieden. Europese regelgeving stelt dat die duidelijkheid er wel moet zijn, aldus de Raad van State.
De minister krijgt nu een half jaar de tijd om z'n zogeheten tracébesluit rond de A15 en A12 beter te onderbouwen, of om een nieuw besluit te nemen.
Punt is dat bij de berekeningen rond de aanleg van wegen, een andere rekenmethode wordt gebruikt dan bij de stikstofuitstoot bij veehouderijen en de scheepvaart. In de laatste gevallen geldt de zogeheten afkapgrens niet: daar wordt wél op veel grotere afstanden dan vijf kilometer berekend waar stikstof neerkomt.
Raad van State praat vandaag verder over GOL
De uitspraak van de Raad van State zou uiteindelijk kunnen betekenen dat (ook) voor de GOL meer stikstofneerslag verrekend moet worden. Een eventuele oplossing kan dan zijn dat de provincie meer agrarische bedrijven gaat opkopen. Daarmee zouden de kosten wel flink omhoog gaan.
De Raad van State sprak gisteren al over een deel van de bezwaren die zijn ingediend tegen de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat. Vandaag is dag twee. Dan komt ook de stikstofkwestie aan bod.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tegenvaller: Aankoop boerenbedrijf lost stikstofprobleem GOL toch níet op
DE LANGSTRAAT - Een tegenvaller voor de GOL-plannen. Hoe groot is nog onduidelijk, maar toch. De aankoop van agrarisch bedrijf Kanaalweg 5 in Drunen levert bij nader inzien níet genoeg ‘stikstofwinst’ op om uitvoering van Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat mogelijk te maken. Er is alsnog extra stikstofruimte nodig, anders komt de noodzakelijke vergunning er niet. -
PREMIUM
Basis voor GOL is gelegd, nu kan de hand aan de ploeg; provinciale staten zeggen ja tegen groot toekomstplan Langstraat
DEN BOSCH/LANGSTRAAT - Een belangrijke dag voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). De provincie is akkoord. Nu de mouwen omhoog. -
PREMIUM
Toekomstplan Langstraat: verzet tegen miljoenenplan kan nu naar de rechter
DE LANGSTRAAT - Met de klap die de provincie onlangs gaf op het miljoenenproject Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat, is de strijd nog niet gestreden. Bezwaarmakers zijn nu aan zet. -
Bijna 1.100 handtekeningen tegen afgraven deel spoordijk
DRUNEN/WAALWIJK - De digitale petitie tegen het afgraven van een deel van de fietsspoordijk in de Baardwijkse Overlaat tussen Drunen en Waalwijk is al bijna 1.100 keer ondertekend. Het initiatief is van de Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen (FBL). Die keert zich niet alleen tegen het afgraven van 332 meter van de spoordijk maar ook tegen de aanleg van een extra spoorbrug. -
Flinke tegenvaller: vertraging GOL-plannen kost 4,6 miljoen euro
DE LANGSTRAAT - Uitvoering van de werkzaamheden voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) gaat 4,6 miljoen euro meer kosten. Die nieuwe financiële tegenvaller is te wijten aan de vertraging die de plannen hebben opgelopen, waardoor de aannemer niet kan starten. Het geld komt bovenop de 118 miljoen die het project al kost.
-
‘Bommetje’ onder inspraak GOL-plannen door uitspraak Europese Hof
DEN HAAG/DE LANGSTRAAT – De Raad van State gaat onderzoeken of een kersverse uitspraak van het Europese Hof van Justitie over gaten in de inspraakprocedures bij Nederlandse (wegen)bouw- en milieuprojecten, gevolgen heeft voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). -
PREMIUM
Weer praten over de GOL? Dat was toch allang beslist?
DRUNEN/DEN BOSCH - Het plan van de provincie om de stikstofproblemen rond Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) op te lossen, rammelt en is wettelijk niet eens toegestaan. Dat stelt Van Gol naar Beter. De stichting grijpt de discussie aan om het eigen plan voor de Baardwijkse Overlaat opnieuw onder de aandacht te brengen. Maar de discussie was toch al lang afgerond, besluiten waren toch al genomen? -
PREMIUM
GS laten weinig heel van aangepast Overlaat-plan Van Gol naar Beter
DEN BOSCH/DRUNEN - Gedeputeerde Staten (GS) laten weinig heel van het nieuwe rapport van stichting Van Gol naar Beter, over de verkeersafwikkeling in de Baardwijkse Overlaat. Het zou niet voldoen aan randvoorwaarden en doelstellingen, juist nieuwe problemen creëren en financieel onduidelijk zijn.