Volledig scherm
Windmolens, elders in Nederland. © 0

Nog meer vragen over plan windmolens Heesbeen- Doeveren

HEESBEEN/DOEVEREN - Heusden Transparant is niet tevreden over de antwoorden van B & W van Heusden op vragen over de particuliere plannen windmolens te plaatsen langs de Bergsche Maas tussen Heesbeen en Doeveren. De partij heeft aanvullende vragen gesteld.

Raadslid Jan Kleian wil meer weten over de rol van energiecoöperatie Energiek. Op verzoek van de gemeente is Energiek aanwezig bij de gesprekken van de initiatiefnemers met omwonenden van het gebied waar de turbines moeten komen. Bijvoorbeeld welke toezeggingen de gemeente richting Energiek heeft gedaan.

Ook wil Heusden Transparant weten of (bestuursleden van) Energiek financiële compensatie krijgen van belanghebbenden. 

Slechte verstandhouding

De oppositiepartij heeft begrepen dat de verstandhouding tussen sommige buren inmiddels verstoord is en wil weten of het college ook zulke signalen binnenkrijgt. Zoals Kleian ook vraagt of Energiek de gemeente op de hoogte houdt van de inhoud van de gesprekken en de sfeer.

Het initiatief om windmolens langs de Bergsche Maas te plaatsen komt van drie agrariërs die er grond hebben. Ze werken samen met Renewable Energy Foundation (REF). De plannen zijn nog in een beginstadium.

De gemeente praat pas serieus met de initiatiefnemers Kuijpers, Colijn en Van Oijen, als er genoeg draagvlak in de omgeving is. 

Zijn het er drie of vier

Heusden heeft de strook langs de Bergsche Maas jaren geleden al genoemd als plek waar windmolens kunnen komen. Heusden wil dat de eigen bevolking mee profiteert van grootschalige projecten met wind- of zonne-energie.

Het gaat in het initiatief om molens met een masthoogte van zo’n 135 meter en een tiphoogte (bovenste punt van de wieken) van 210 meter.

Tot nu toe wordt gesproken over drie windmolens, maar Heusden Transparant heeft inmiddels gehoord dat sprake zou zijn van vierde, dichter bij Heesbeen. De partij wil weten of dat klopt.