Volledig scherm
© ThinkStock

Nog nul corona-boetes in De Langstraat: 'Het zit ondertussen wel tussen de oren’

WAALWIJK - Politie en boa’s hebben in De Langstraat nog geen boete hoeven uitdelen aan mensen die vanwege corona onvoldoende afstand houden. Zelfs het aantal waarschuwingen valt mee.

De inwoners van Waalwijk, Heusden en Loon op Zand lijken de boodschap om afstand te houden te hebben begrepen. Wie toch hardleers blijkt, riskeert een forse bon van bijna 400 euro. Voor ondernemers is dat zelfs 4000 euro.

Quote

Onze boa's hebben een handjevol waarschu­win­gen gegeven. Het zit ondertus­sen wel tussen de oren

Gemeentewoordvoerder Heusden

Maar de boa’s in de drie gemeenten hebben die stok achter de deur nog niet hoeven te gebruiken. ,,Mensen houden zich goed aan de voorschriften”, concludeert de gemeentewoordvoerder van Heusden. ,,Onze boa’s hebben een handjevol waarschuwingen gegeven.’' 

Volgens hem werpt de constante stroom aan oproepen, waarschuwingen en informatie zijn vruchten af. ,,Het zit ondertussen wel tussen de oren.”

Flink strengere regels

Vorige week zijn de regels flink aangescherpt. Het weekend daarvoor zochten nog veel mensen de drukte op. De dringende oproep om groepen te mijden, vindt gehoor. Afgelopen weekeinde was het al een stuk rustiger. Wel werden drie feestjes in Waalwijk, Loon op Zand en Dongen voortijdig afgebroken.

Quote

Er zijn jongeren die de randjes opzoeken. Zo staan oudere jongeren met zes auto's spiegel aan spiegel naast elkaar

René van Oijen, Jeugdagent in de Langstraat

Speciale aandacht is er voor de jongeren die elkaar graag opzoeken. ,,De meesten doen het erg goed”, aldus jeugdagent René van Oijen van politieteam Langstraat. ,,Maar je moet alert blijven. Er zijn jongeren die de randjes opzoeken. Ze willen elkaar ontmoeten. Zo staan oudere jongeren met zes auto’s spiegel aan spiegel naast elkaar. Ze zitten misschien maar met één of twee mensen in een wagen, maar op deze manier levert het toch risico’s op.”

Volgens hem blijft een waarschuwing soms nodig omdat mensen vaak zonder kwade bedoelingen te weinig afstand houden. Dat geldt niet alleen voor jongeren. 

,,Je ziet bijvoorbeeld mensen met z’n tweeën naar een plek gaan om te sporten. Prima natuurlijk, maar niet als nog tien anderen dat ook doen. Dan wordt het te druk. Het is allemaal niet altijd even simpel.”

Maar zo benadrukt hij: ,,We zijn ook helemaal niet uit op het uitdelen van boetes.”