Volledig scherm
De Maylaan in Waalwijk. © Google Streetview

Omwonenden met lege handen in hun strijd tegen hinder van vrachtverkeer ETZ Waalwijk

DEN HAAG/WAALWIJK - Bewoners van de Burgemeester Verwielstraat en Maylaan in Waalwijk staan met lege handen tegen geluid- en trillinghinder van vrachtverkeer dat bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis komt laden en lossen.

Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State die woensdag bekend werd. De omwonenden stapten bijna een jaar geleden naar de Raad van State omdat de gemeente Waalwijk volgens hen niet genoeg doet aan hun klachten.

De Maylaan wordt de laatste jaren gebruikt als toegangsweg door personeel van het ETZ en door vrachtverkeer dat komt laden en lossen. Er wordt geladen en gelost op het ziekenhuisterrein maar ook op de openbare weg. De bewoners zeggen dat de trillingen van de zware motoren hun huis beschadigen en ze zeggen verder veel hinder te hebben van geluid. Zij vinden dat de gemeente ETZ moet verbieden de Maylaan te gebruiken als toegangsweg naar het ziekenhuisterrein en als laad- en losplaats. 

Dat hoeft de gemeente niet te doen, vindt de Raad van State. Nergens staat dat ETZ alleen bijvoorbeeld de Kasteellaan als toegangsweg mag gebruiken, zegt de hoogste bestuursrechter. De Maylaan mag net zo goed. De Raad van State zegt verder dat laden en lossen op de openbare weg zoals de Maylaan mag. Er gelden geen geluidsnormen voor laden en lossen en voor verkeer op de openbare weg.