Volledig scherm
© Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Omwonenden willen geen hoog wooncomplex in ‘oudste stukje Waalwijk’

WAALWIJK - Twee omwonenden van de Grotestraat in Waalwijk hebben de Raad van State gevraagd een streep te halen door het plan voor sociale woningbouw op het terrein van kantoorgebouw Schoenhoorn. Een flatgebouw bestaande uit vier bouwlagen past niet in ‘het oudste stukje Waalwijk’, zeiden ze donderdag tijdens een zitting in Den Haag.

De gemeenteraad heeft ingestemd met een besluit op het terrein van Schoenhoorn sociale woningbouw neer te zetten. Het kantoorgebouw, dat twee verdiepingen telt, gaat tegen de vlakte. Daarvoor in plaats komt een complex van vier bouwlagen van veertien meter hoogte.

Aantasting privacy

Twee omwonenden van de Grotestraat vinden dat daardoor hun privacy teveel wordt aangetast. “We zijn in dit oudste stukje van Waalwijk komen wonen omdat we er allebei een grote tuin konden krijgen”, zei een van de bezwaarmakers donderdag bij de Raad van State. “Onze privacy gaat door het bouwplan van 95 procent naar 25 procent. Deze stedelijke ontwikkeling past er niet.”

De gemeente meent echter dat een complex met vier bouwlagen er wel past. De Grotestraat is al ruim opgezet zodat het gebouw er niet misstaat, zei de gemeentewoordvoerder bij de Raad van State. “In de gemeente is bovendien een grote vraag naar de appartementen.”

Er blijft uitzicht

Het verlies aan privacy valt voor de twee omwonenden ook wel mee, aldus de gemeente. Er is alleen vanuit de galerij van de nieuwe flat uitzicht op hun tuin en huis. Daar blijven mensen niet staan om te gaan spieden bij de overburen.

Er wordt al enkele gesoebat over de komst van de sociale huurwoningen op het terrein van de Schoenhoorn. Het plan was eerder al voorgesteld en teruggetrokken, maar na uitgebreider onderzoek werd het in 2017 toch opnieuw weer voorgesteld. Uitspraak van de Raad van State over zes weken.