Volledig scherm
De dealerholding Van Mossel Automotive Groep uit Waalwijk is de grootste dealerholding van Nederland geworden. Eric Berkhof (links) van Van Mossel krijgt het eerste exemplaar van de Dealerholding top 60 van Bart Kuijpers, adjunct-hoofdredacteur van Automotive. © Automotive

Omzet van 1,6 miljard euro: Van Mossel uit Waalwijk is grootste autobedrijf van Nederland

WAALWIJK/AMSTERDAM - Van Mossel Automotive Groep uit Waalwijk is het grootste autobedrijf van Nederland geworden. Het lost daarmee de Amsterdamse Stern Groep af als het grootste auto-dealerholding van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van grootste dealerholdings, die wordt bepaald op basis van de verkoop van nieuwe auto's.   

De Automotive Dealerholding Top 60 werd dinsdagavond door het vakblad Automotive  gepresenteerd. Het beursgenoteerde Stern Groep - dat vanuit 59 vestigingen 20 automerken verkoopt - stond sinds 2004 bovenaan in de top 60. Van Mossel - dat vanuit 53 vestigingen 18 automerken verkoopt - steeg de afgelopen jaren echter snel op de ranglijst. Vooral als gevolg van de vele overnames die het Waalwijkse bedrijf deed. Onlangs nam het nog de Rotterdamse Mercedes-dealer Rogam en de VKV Groep (Renault en Nissan) over.  

Tweedehands

Dit jaar verkoopt Van Mossel, naar eigen verwachting, in totaal meer dan 30.000 nieuwe auto's en bijna evenveel occasions. De Stern Groep verkoopt 30.000 nieuwe en zo'n 25.000 tweedehands auto's. De zestig grootste autobedrijven van Nederland verkopen dit jaar in totaal zo'n 344.000 nieuwe auto's. Ze zijn daarmee goed voor zo'n 66 procent van de totale verkoop van nieuwe auto's. In 2017 werden in totaal 316.000 voertuigen verkocht. 

Volgens Bart Kuijpers, adjunct hoofdredacteur van het vakblad Automotive dat de lijst jaarlijks samenstelt, wijst dat er op dat ‘de grootste autobedrijven steeds groter worden in aantal verkochte auto's'. Volgens Kuijpers blijft Van Mossel voorlopig nummer een. Directeur-eigenaar Eric Berkhof verwacht in Nederland niet verder te zullen groeien. Het bedrijf - dat 1,6 miljard omzet boekt - zoekt nu vooral groei in België.