Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Beeld werkt

Ondanks protest start gaswinner Vermilion met bouwkundige opnamen in Waalwijk en Loon op Zand

Vermilion start op 9 september met bouwkundige opnamen van woningen en bedrijfspanden. Vijf gemeenten willen dat Vermilion het werk uitstelt tot de Raad van State beslist of de gasboringen door mogen gaan, maar dat doet Vermilion niet.

Door de staat van de panden in kaart te brengen, kan in de toekomst worden vastgesteld of eventuele schade het gevolg is van gasboringen. Het gaat om de bewoners en eigenaren van gebouwen die in de omgeving liggen van gasvelden in Waalwijk-Noord, Loon op Zand en Loon op Zand-Zuid. Zij krijgen vandaag een brief.

Ook een deel van Altena - het voormalige Aalburg - ligt in het te onderzoeken gebied. Altena heeft, met Tilburg, Loon op Zand, Waalwijk en Heusden aan Vermilion gevraagd of het de bouwkundige opnamen wil uitstellen totdat de Raad van State uitspreekt of het gasboren überhaupt door mag gaan, maar Vermilion laat nu weten dat dat niet kan.

Wettelijk verplicht

De gaswinner beargumenteert dat de bouwkundige opname wettelijk verplicht is en dat het zelf niet kan beslissen om die uit te stellen. ,,Vermilion heeft de betreffende gemeenten laten weten dat het niet zelf mag beslissen wanneer aan de voorwaarden in instemmingsbesluiten wordt voldaan. Vandaar dat Vermilion op maandag 9 september met het project van start gaat’’, schrijft het van oorsprong Canadese bedrijf in een persbericht.

Het in kaart brengen van de staat van alle panden zal ongeveer acht weken in beslag nemen, schat het bedrijf. Bureau Thorbecke neemt dat werk voor haar rekening. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de woningen en bedrijfspanden wordt in kaart gebracht. Eigenaren en bewoners krijgen na afloop toegang tot het rapport, zodat ze dat kunnen uitprinten en bewaren. Wie niet mee wil werken, kan dat laten weten, aldus Vermilion.