Stichting Huis van Waalwijk maakt zich zorgen over de toekomstplannen voor het Krophollercomplex. Ze wil niet dat het souterrain van het oude stadhuis verhuurd wordt aan een commerciële partij.
Volledig scherm
Stichting Huis van Waalwijk maakt zich zorgen over de toekomstplannen voor het Krophollercomplex. Ze wil niet dat het souterrain van het oude stadhuis verhuurd wordt aan een commerciële partij. © Streetpro Waalwijk

Onrust bij Huis van Waalwijk: ‘Vrees voor historische dwaling’

WAALWIJK - De schrik zit er goed in bij de stichting Huis van Waalwijk. Ze vreest de kelderverdieping (souterrain) van het oude stadhuis kwijt te raken aan het schoenenbedrijf Nubikk.

De stichting roept de gemeente op deze historische ruimte onder het oude stadhuis open te houden voor publiek. ,,Er heerst grote onrust onder de tientallen vrijwilligers”, stelt voorzitter Theo Vugts.

In een brief aan burgemeester en wethouders trekt de stichting aan de bel. Ook D66 heeft nu om opheldering gevraagd. Want zijn er echt serieuze plannen om het souterrain aan Nubikk te verhuren? Het antwoord van het college laat nog even op zich wachten.

Quote

Er heerst grote onrust onder de tientallen vrijwilli­gers

Theo Vugts, Voorzitter Stichting Huis van Waalwijk

De onrust is ontstaan door gesprekken met de gebruikers over de toekomst van de monumentale Kropholler-gebouwen. De gemeente onderzoekt wat allemaal mogelijk is bij het beeldbepalende complex aan het Raadhuisplein. Eind 2021 moet het nieuwe schoenenmuseum daar de deuren openen. Maar hoe kun je nog meer mensen trekken?

In de bijzondere panden van architect Alexander Kropholler (1881-1973) gebeurt al het één en ander. Een van de trekkers is het Huis van Waalwijk. Het oude raadhuis is opgeknapt en nieuw leven ingeblazen. ,,Het trekt steeds meer publiek, zowel uit Waalwijk als ver daarbuiten”, concludeert Vugts. Dat gebeurt door algemene openstellingen, rondleidingen, speciale exposities en evenementen, zoals nu het Huis van Sinterklaas.

De stichting Huis van Waalwijk vreest dat al die inspanningen straks voor niets zijn geweest. Ze zegt verrast te zijn door uitspraken van wethouder John van den Hoven. Het college zou de kelderverdieping beschikbaar willen stellen aan Nubikk. Dit snel groeiende Waalwijkse schoenenbedrijf zit met het hoofdkantoor al aan het Raadhuisplein.

Quote

Je moet daar geen schoenendo­zen gaan stapelen. Dat is een histori­sche dwaling

Theo Vugts

Als het plan doorgaat, houden de stichting Huis van Waalwijk en Heemkundekring De Erstelinghe alleen de hoofdetage (beletage) en eerste verdieping over voor hun activiteiten. ,,Zo ontstaat een onwerkbare situatie”, aldus Vugts. ,,Niet alleen in praktisch opzicht, maar ook uit oogpunt van beveiliging en veiligheid.” 

Ook wijst de stichting op het bijzondere cultuurhistorische karakter van het souterrain met het oude cellencomplex. Dat moet in haar ogen niet verhuurd worden aan een commerciële partij. ,,Je moet daar geen schoenendozen gaan stapelen. Dat is een historische dwaling.” 

‘Breek dat niet af ‘

Het Huis van Waalwijk sluit volgens de stichting aan bij alle plannen om meer mensen naar de binnenstad te krijgen. ,,Er zijn duizenden mensuren gestoken in de bloei van dit bijzondere gebouw”, stelt ze. ,,Breek dat niet af.”

Bij het bedrijf Nubikk verwijzen ze voor een reactie naar het college. Maar dat wil voorlopig alleen kwijt dat er gesprekken zijn met alle gebruikers van het Kropholler-complex.