Ook Oekraïners naar De Haarstek. Heusden blijft zoeken naar opvangplaatsen, ‘maar het zou fantastisch zijn als we dingen voor niks doen’
HAARSTEEG/VLIJMEN - In De Haarstek in Haarsteeg en in de woning bij De Voorste Venne in Drunen worden plaatsen gemaakt om in totaal dertig Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De verbouwingen moeten in juni klaar zijn. Intussen blijft de gemeente zoeken naar nog eens 25 opvangplaatsen voor Oekraïners.
De omwonenden van De Haarstek en de woning in Drunen zijn vrijdag in de loop van de dag op de hoogte gebracht van het besluit van de gemeente.
Heusden moet 138 mensen uit de Oekraïne opvangen, op dit moment hebben 54 vluchtelingen een plekje gevonden: 44 in abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk en tien in jeugdcentrum De Crocus in Doeveren. Daarnaast hebben particulieren hun huis opengezet voor in totaal 52 vluchtelingen, maar die tellen niet mee voor het aantal dat de gemeente moet opvangen.
Ruimte in De Voorste Venne bijna klaar
Deze maand nog nemen ruim veertig vluchtelingen hun intrek in de vleugel van De Voorste Venne waar voorheen de Aleph was gevestigd. Momenteel wordt daar de laatste hand gelegd aan de verbouwing en inrichting. Achttien komen over uit Mariënkroon, die binnenkort minder plaatsen beschikbaar heeft.
Via woningcorporaties Woonveste en Casade komen in totaal zes woningen beschikbaar voor Oekraïners, waarna Heusden nog zo’n 25 opvangplaatsen moet zien te vinden. Verschillende locaties worden nu onder de loep genomen om te kijken of ze geschikt zijn. Het gaat om zowel gemeentelijke panden als om ruimtes die bedrijven, organisaties en particulieren hebben aangeboden.
Mensen beseffen denk ik heel goed dat als je uit een oorlogsgebied komt, de situatie toch anders is
Burgemeester Willemijn van Hees is onder de indruk van de hulp die vanuit de samenleving wordt geboden en van de betrokkenheid die wordt getoond. ,,Particulieren én bedrijven hebben bijvoorbeeld alleen al vele honderden dozen met spullen, huisraad et cetera gebracht.” Van Hees krijgt geen signalen dat mensen die wellicht al jaren een huis zoeken, zich benadeeld voelen omdat Oekraïners woningen krijgen toegewezen waar ook zíj hadden kunnen wonen. ,,Mensen beseffen denk ik heel goed, dat als je uit een oorlogsgebied komt, de situatie toch anders is.”
Bezoek aan alle vluchtelingen
Heusden probeert zo goed mogelijk in beeld te krijgen hoe het gaat met de Oekraïners, zowel qua opvang als persoonlijk. Ook alle particulieren die vluchtelingen opvangen krijgen een huisbezoek, om te praten met zowel Oekraïners als met het gastgezin. Daar is een tolk bij aanwezig.
,,We proberen dan echt goed te luisteren naar wat er speelt, mensen moeten zich thuis voelen. Als er vragen zijn, pakken we die meteen op. Bijvoorbeeld of het echt nodig is dat een moeder met haar kinderen eerst naar de ambassade moet voor een paspoort of ID. Dan leggen wij uit dat het in Nederland net weer iets anders is geregeld dan in de Oekraïne.”
Denk er alleen maar aan als een gezins- of familielid dat achter moest blijven overlijdt. Dat slaat in als een bom
Naast aandacht voor allerlei praktische zaken als het openen van een bankrekeningnummer en het uitbetalen van leefgeld, is er ook aandacht voor psychosociale hulp. Van Hees: ,,Denk er alleen maar aan als een gezins- of familielid dat achter moest blijven overlijdt. Dat slaat in als een bom.” Aan de andere kant vindt ze het ook mooi om te zien hoe sommige dingen ‘gewoon’ door kunnen gaan. ,,Een groep jongeren volgt vanuit Doeveren elke dag tot 13.00 uur digitale lessen via hun school in de Oekraïne.”
‘Het zou fantastisch zijn als we dingen voor niks doen’
Van Hees heeft geen idee hoe lang de opvang gaat duren. ,,We houden overal rekening mee, maar we willen in elk geval voorkomen dat mensen in bedjes in sporthallen moeten worden opgevangen. In het ‘best-case scenario doen we dingen voor niks, omdat de situatie verbetert. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn. Maar nu zijn er juist verzoeken om meer te doen.”
Naast de extra plekken voor Oekraïners, zoekt Heusden ook zestien extra opvangplaatsen voor statushouders. Het gaat om ‘tussenvoorzieningen’, waarin ze wonen totdat ze een huis krijgen toegewezen. Bij zo’n tussenvoorziening kan worden gedacht aan units.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Voedselbank voor dieren kampt met gebrek aan ruimte: ‘Wachtlijst van zestig mensen’
DEN BOSCH - Shanon Schepens uit Sint-Michielsgestel helpt met haar stichting Dierennoodhulp Noord-Brabant dieren aan voedselpakketten als hun baasjes die zelf niet kunnen betalen. Maar ze heeft nu een wachtlijst van zeker zestig mensen die ze niet kan helpen vanwege ruimtegebrek. Daarom vroeg ze maandagavond de Bossche politiek om hulp. -
PREMIUM
Dronken verpleger vrijgesproken van ontucht met patiënt
BREDA\KAATSHEUVEL – Een 39-jarige verpleger van een gehandicapte vrouw is dinsdag vrijgesproken van verkrachting en het plegen van ontucht met zijn cliënt. De rechtbank is er niet van overtuigd dat de man de vrouw heeft misbruikt. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Aangepast miljoenenplan zou nu wel voldoen aan stikstofregels. Maar GOL wordt ook ‘fors duurder’
DE LANGSTRAAT - De plannen voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) zijn aangepast aan de nieuwste regels rond stikstof. Dat stelt althans de provincie, die er daarmee vanuit gaat dat de Raad van State de GOL definitief zal goedkeuren. Wat in elk geval zeker is: het miljoenenproject wordt ‘fors duurder’. -
Ontsnapte gevangene in Waalwijk aangehouden, heeft nog 21 maanden gevangenisstraf openstaan
WAALWIJK - Een 26-jarige man van Poolse afkomst is dinsdagnacht aangehouden op de Professor Asserweg in Waalwijk. Er bleek een internationaal aanhoudingsbevel open te staan omdat hij in Polen uit een gevangenis zou zijn ontsnapt.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Arriva belooft na schrappen nachtbussen: ‘Reguliere dienstregeling voorlopig volgens planning’
DEN BOSCH - Arriva heeft voorlopig geen plannen om in Den Bosch en Tilburg het aantal busritten terug te schroeven. Door de krapte op de arbeidsmarkt heeft de vervoerder moeite om het aantal chauffeurs op peil te houden.