Een paar jaar geleden werden in Goirle al hesjes (in dit geval gele) uitgedeeld aan beginnende fietsers.
Volledig scherm
Een paar jaar geleden werden in Goirle al hesjes (in dit geval gele) uitgedeeld aan beginnende fietsers. © Hein Eikenaar

Oranje hesjes voor beginnende fietsers in Heusden

VLIJMEN - Heusden wil dit jaar aan 4-jarigen die voor het eerst gaan deelnemen aan het verkeer, oranje hesjes uitdelen. Met daarop een tekst die aangeeft dat het kind een soort 'beginnend bestuurder' is. Als variant op de bekende fietsvlaggetjes.

Dat kan naar voorbeeld van Goirle, waar al in 2017 honderd reflecterende hesjes werden uitgegeven voor kinderen tussen 4 en 7 jaar; met op die hesjes een grote L (wit in een blauw vierkant) op de achterkant, en kleine L op de voorkant.

Opvallende tekeningen op wegdek

Heusden gaat door met het aanbrengen van graffiti op straat, op plaatsen waar veel kinderen spelen. ,,De reacties zijn positief", aldus Van Bokhoven. ,,Vanuit verschillende dorpen en wijken is gevraagd dat daar ook te doen." Heusden laat een straatafbeelding ontwerpen die ook op wegen kan komen waar 50, 70 of 80 kilometer per uur mag worden gereden. Die worden groter, zodat ze beter opvallen.

Overigens zijn de tekeningen na een half jaar sterk vervaagd, weet Van Bokhoven. De gemeente laat ze echter niet overschilderen. ,,We kiezen steeds voor nieuwe locaties, omdat de vraag erg groot is." Inwoners krijgen geen toestemming zelf de tekeningen dan maar opnieuw aan te brengen. Dat heeft volgens Van Bokhoven onder meer te maken met de rol van de gemeente als wegbeheerder en het gebruik van de juiste materialen.

Permanente route voor oefenen verkeersexamen

Heusden plaatst dit jaar opnieuw een aantal opvallende 'kleurenkokers', vlakbij oversteekplaatsen. De gemeente werkt veel samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN). Samen gaan ze in Drunen, Heusden/Oudheusden en Vlijmen permanente routes voor het praktisch verkeersexamen aanleggen, dezelfde die jaarlijks dienen voor de examens. ,,We plaatsen kleine bordjes met pijlen en teksten als 'verkeersexamen', 'linksaf', 'rechtdoor' et cetera. Kinderen kunnen dan oefenen, al dan niet onder begeleiding van ouders."

De maatregelen kosten ruim 82.000 euro. De provincie betaalt daarvan bijna 66.000 euro.

Quote

Op een bepaald moment ben je wel klaar met de aanleg van drempels en allerlei andere maatrege­len. Dat is bovendien best duur. Wat wij doen is een vrij goedkope manier om gedrag te veranderen

Kees van Bokhoven, wethouder gemeente Heusden

Ruim 80.000 euro uittrekken om het verkeersgedrag van mensen te beïnvloeden. Is dat niet erg veel geld? Volgens de Heusdense wethouder Kees van Bokhoven niet. ,,Op een bepaald moment ben je wel klaar met de aanleg van drempels en allerlei andere maatregelen. Dat is bovendien best duur."

,,Wat wij doen is een vrij goedkope manier om gedrag te veranderen." Concreet gaat het bijvoorbeeld om verkeerslessen voor jonge kinderen, voorlichting via posters, nieuwsbrieven, scootmobielcursussen en rijvaardigheidscursussen voor ouderen.

  1. Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normaliseren’
    PREMIUM

    Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normalise­ren’

    TILBURG - Vanuit zijn slaapkamer, geveld door corona, zag de voorzitter van de medische staf van het ETZ noodgedwongen hoe snel de wereld veranderde. Inmiddels is Edo Arnoldus terug aan het werk. Tijd om wat zaken op een rijtje te zetten. ,,We zitten nog middenin de coronacrisis. Toch dringt zich nu al de vraag op wanneer we de zorg weer wat kunnen gaan normaliseren.”