Volledig scherm
Jacques van Dool speelt verschillende muziekstukken op het orgel © Sydney Douwes

Orgel Vlijmen 50 jaar: ‘Is net zo belangrijk als dominee’

VLIJMEN - Het orgel dat in de Protestantsekerk in Vlijmen de diensten begeleidt, overleefde de oorlog en kwam daarna in handen van familie Philips. Totdat de familie het muziekinstrument vijftig jaar geleden aan de kerk schonk.

De geschiedenis van het orgel gaat echter een stuk verder terug, vertelt vaste organist Chris Will tijdens een speciale middag die de Protestantse gemeente organiseerde om de vijftigste verjaardag van het orgel te vieren. ,,Het werd ongeveer gebouwd rond het jaar 1770 en stamt uit de Zeeuws-Vlaamse school van Ludovicus de Backer", vertelt Will de aanwezigen.

Omzwervingen 

Via een aantal omzwervingen kwam het terecht bij de familie Philips in Zaltbommel, die een directe familieband heeft met de ontwikkelaars van gloeilampenindustrie in Eindhoven. ,,Toenmalig dominee Fritzsche was bevriend met de heer Philips en na zijn overlijden schonken de erfgenamen het orgel aan Fritzsche en de Protestantsekerk."

Na een flinke restauratie in 1982 werd het orgel in originele staat teruggebracht. Een eikenhouten orgel met pijpen van bladgoud kwam tevoorschijn onder de witte laag verf en staat sindsdien rechts achterin de kerk. Beroepsorganist Jacques van Dool speelt ter gelegenheid verschillende muziekstukken en Adrie Verboord van Heemkundekring Onsenoort vertelt over de geschiedenis van Vlijmense kerken en begraafplaatsen.

Jan van Rijswijk uit Vlijmen trouwde net te vroeg met zijn vrouw. Als zij elkaar acht jaar later het ja-woord hadden gegeven, had het orgel zijn klanken kunnen laten klinken tijdens het huwelijk. Desondanks heeft hij mooie herinneringen aan de afgelopen vijftig jaar met het muziekinstrument in 'zijn' kerk. ,,Het liefst hoor ik gezang 913, wat de toekomst brengen mogen, dat vind ik mooi", vertelt Van Rijswijk terwijl hij door het liedboek bladert.

Huidig dominee Margo Trapman vindt het orgel minstens zo belangrijk als de dominee. ,,Als die uitvalt, is het makkelijker een oplossing te vinden dan een organist. Het orgel ondersteunt de liederen die we zingen en dat is altijd een belangrijk deel van de dienst."

Volledig scherm
De kerk van bovenaf met rechts achterin het orgel © Sydney Douwes
  1. Waalwijk zet definitief streep door ‘steegje Sebregts’: doorsteek naar Grotestraat is niet meer nodig

    Waalwijk zet definitief streep door ‘steegje Sebregts’: doorsteek naar Gro­testraat is niet meer nodig

    WAALWIJK - Na jaren van discussie is het besluit eindelijk daar: de plannen van de gemeente Waalwijk om van het ‘steegje van Sebregts’ een fatsoenlijke doorsteek te maken tussen de Grotestraat en de parkeerplaats aan de Taxandriaweg gaan niet door. Het realiseren van een doorsteek is niet langer nodig nu de gemeente een stukje verderop een andere doorsteek naar de parkeerplaats heeft gemaakt.