In Sompen en Zooislagen ligt tussen tussen de Haarsteegsewiel en de Eendenkooi nog agrarische grond die men wil teruggeven aan de natuur.
Volledig scherm
PREMIUM
In Sompen en Zooislagen ligt tussen tussen de Haarsteegsewiel en de Eendenkooi nog agrarische grond die men wil teruggeven aan de natuur. © copyright Marc Bolsius

Otter en tureluur in natuurgebied ‘Sompen’? Graag, maar eerst de grond veroveren

Een kijkje in de toekomst: De landbouwgrond tussen de Haarsteegse Wiel en de verderop gelegen eendenkooi heeft plaatsgemaakt voor ‘natte natuur’, waarmee Sompen en Zooislagen één groot natuurgebied is geworden. Kikkers kwaken, de roep van een tureluur doorklieft de stilte. En opeens steekt een otter z’n kop uit boven het water. ,,Nou, dán praten we ergens over.”

 1. Deze veelbelovende natuurplannen maken van Langstraat walhalla voor dieren

  Deze veelbelo­ven­de natuurplan­nen maken van Langstraat walhalla voor dieren

  LANGSTRAAT - De Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) lijkt soms alleen maar te gaan over asfalt en stenen. Maar ook de natuur vaart wel bij de plannen van onder meer gemeenten, provincie en waterschap. Met het GOL-geld worden bijvoorbeeld ecologische verbindingszones aangelegd, waarmee de ontbrekende schakels tussen een aantal natuurgebieden ten noorden en ten zuiden van de A59 met elkaar worden verbonden. Het gaat daarbij om het Vlijmens Ven/ de Moerputten, de Loonse en Drunense Duinen, Hooibroeken en Sompen en Zooislagen.
 1. Scheidrechter Van Eijk steekt hand in eigen boezem: 'Dit was geen penalty'
  Play

  Scheidrech­ter Van Eijk steekt hand in eigen boezem: 'Dit was geen penalty'

 2. Publiek los bij dancefeest in Ziggo Dome: 'We onderzoeken natuurlijk gedrag'
  Play

  Publiek los bij dancefeest in Ziggo Dome: 'We onderzoe­ken natuurlijk gedrag'