Volledig scherm
Een impressie van de nieuwbouw aan de Winterdijk in Waalwijk. © JYB architecten

Oude panden wijken snel voor Waalwijks bouwproject Wellsteeg

WAALWIJK - Het bedrijf C-reate (het voormalige Dushi Projects) zet vaart achter het speciale woningbouwproject Wellsteeg in Waalwijk. Om de bouw van de acht woningen mogelijk te maken, moet het gemeentelijk monument aan de Winterdijk 15 plat. Ook het karakteristieke pand aan de Grotestraat 163 gaat tegen de vlakte. Als alles meezit, wordt na de zomervakantie begonnen met de sloopwerkzaamheden.

Het uitwerken van de plannen heeft veel tijd gekost. ,,Het gaat hier dan ook om een bijzondere locatie aan de Wellsteeg, tussen de Grotestraat en Winterdijk”, stelt Leo Pullens van C-reate. Bij het plan is rekening gehouden met de cultuurhistorie en het groen in de omgeving. Zo moeten de bomen aan de Winterdijk behouden blijven.

Quote

Het gaat hier om een bijzondere locatie tussen de Gro­testraat en Winterdijk

Leo Pullens, C-reate

Met de sloop van de oude dijkwoning aan de Winterdijk 15 verdwijnt een gemeentelijk monument (bouwjaar 1868). Maar het pand verkeert in zeer vervallen staat, en een opknapbeurt zit er niet meer in. Ook het te slopen gebouw aan de Grotestraat 163 heeft een bijzondere architectuur. Om het straatbeeld te behouden, komt in het ontwerp van de nieuwbouw de kenmerkende gevel terug.

Na de sloop verrijzen vier koop- en vier huurwoningen aan de Grotestraat, Wellsteeg en Winterdijk. Deze huizen gaan waarschijnlijk in juni in de verkoop. De steeg tussen het centrum en de groene Winterdijk wordt ook flink aangepakt. ,,Het moet een mooie verbinding worden.’' Het Waalwijks college is positief over de plannen.

C-reate houdt donderdag 23 mei een inloopavond voor omwonenden, die meer van het plan willen weten. De inloop is tussen 17.30 uur en 20.30 uur in het kantoor aan de Grotestraat 138a.