Volledig scherm
Het lichtkunstwerk op het Plein in Vlijmen © Gemeente Heusden

Plein en paviljoen waren al even klaar, lichtkunstwerk nu ook

VLIJMEN - Het lichtkunstwerk aan het paviljoen op het Plein in Vlijmen is vanaf vandaag officieel ‘aan’; dat wil zeggen op tijden dat ook de openbare verlichting brandt. Het werk van kunstenaar Herman Kuijer bestaat uit led-lichtbronnen, die bewegen langs de bovenkant van het pand.

De gevel aan de bovenkant zit vol gaatjes. Het lichtkunstwerk zit in cassettes die de kroon van het paviljoen vormen. In elke cassette zitten twee lichtbronnen, die kromgebogen delen van de geperforeerde gevelpanelen aanlichten. Ze worden daarbij elektronisch gestuurd via een speciaal lichtprogramma. Het licht komt in verschillende kleuren naar buiten. 

Volledig scherm
Een voorproefje, met lichtshow, van het lichtkunstwerk bij het paviljoen op het Plein in Vlijmen. © Beeld Werkt

Herman Kuijer maakte ontwierp eerder al het licht op Westpoint en het Theresia-lyceum in Tilburg en het Parktheater in Eindhoven.

Het paviljoen was het laatste onderdeel van de renovatie van het Plein, in het centrum van Vlijmen. Het opgeknapte Plein werd in februari van dit jaar al officieel geopend, het paviljoen zelf was toen net klaar maar de laatste huurder moest er nog z’n intrek nemen. 

Als onderdeel van het Centrumplan Vlijmen zijn ook de winkels aan de oostwand vernieuwd, appartementen gebouwd en is het plein zelf (met parkeerplaatsen) helemaal op de schop gegaan.