Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. Zeearend met brasem in de Noordwaard in de Biesbosch. © Martin Stam

Puberende zeearend uit de Biesbosch krijgt een GPS-zendertje

Wat doet een zeearend in zijn puberteit? Dat willen onderzoekers weten. Daarom hebben vier van de jonge roofvogels een gps-logger aan hun lijf. Ook een zeearend uit de Biesbosch wordt gevolgd.

‘Van de eerste vlieglessen tot de omzwervingen op zoek naar een nieuw leefgebied’: GPS-loggers - met 3G-internet en een zonnecel om op te laden - brengen het straks in kaart, schrijft Staatsbosbeheer. Sovon Vogelonderzoek en Wageningen Environmental Research willen de komende jaren duidelijk krijgen hoe jonge zeearenden hun leven leiden in Nederland. Niet alleen omdat dat interessant is, ook om de veiligheid van de dieren beter te kunnen waarborgen.

Volgen

Want een zeearend mag een imposante jager zijn, de dieren zijn regelmatig in gevaar. Een klap van de wiek van een windmolen ligt op de loer, en in 2016 werd een zeearend uit de Biesbosch in Zeeland vergiftigd gevonden. Het dier herstelde en heeft inmiddels zelf een nest gemaakt.

Iedereen kan straks via internet volgen waar de zeearenden vliegen. De arenden in de Biesbosch zijn al geringd, maar daarmee is de vlieghoogte bijvoorbeeld niet vast te stellen.