Volledig scherm
Het nieuwe schoenenmuseum krijgt een plek in het voormalige gemeentehuis van Waalwijk. © Tinker Imagineers

Rechter benoemt nieuw bestuur voor schoenenmuseum Waalwijk

WAALWIJK - Na een half jaar zonder te hebben gezeten, heeft het schoenenmuseum in Waalwijk weer een bestuur. De rechtbank in Breda heeft een drie-koppige leiding benoemd: Jolande Otten uit Eindhoven,  Harrie de Werd uit Drunen en Margo Strik uit Tilburg.

Zowel de gemeente Waalwijk als de curator van het failliete SLEM, waaronder ook het schoenenmuseum viel, hadden kandidaten aangedragen. De rechter-commissaris koos uiteindelijk voor het voorstel van de gemeente. ,,Onze kandidaten zijn onafhankelijk. Ze hebben niet eerder te maken gehad met het schoenenmuseum. Dat was bij de kandidaten van de curator wel het geval. Ik denk dat dat heeft meegewogen bij de beslissing van de rechtbank."

Hans Brekelmans is blij met het nieuwe bestuur dat volgende week voor het eerst bijeen komt. ,,Jolande Otten heeft veel ervaring in de museumwereld. Ze was directeur bij museum Kempenland en Scryption en werkt nu voor de Stichting Onterfd Goed." In deze laatste functie adviseert Otten onder meer musea en gemeenten op het gebied van collectiebeleid en het ontwikkelen van tentoonstellingen. ,,Ook was ze adviseur bij de Dutch Design Week en Brabant Culturele Hoofdstad." Volgens Brekelmans is Otten niet in de race om straks ook directeur van het nieuwe schoenenmuseum te worden. ,,Het gaat echt om een  bestuursfunctie." 

Harrie de Werd, woonachtig in Drunen, maar oorspronkelijk Waalwijker, wordt ingevlogen vanwege zijn financiële kennis. De Werd is econoom en werkte jarenlang in zowel het bank- als bedrijfsleven. 

Margo Strik heeft, volgens Brekelmans, een brede expertise op het gebied van culturele en cultuurhistorische ontwikkelingen. Ze werkte eerder al mee aan de ontwikkeling van educatie- en kenniscentra en beschikt over een groot netwerk. En niet onbelangrijk: ,,Strik is goed in Fondswerving."

Op dit moment ligt er in Waalwijk een plan op tafel voor een nieuw schoenenmuseum. 8 februari neemt de gemeenteraad een besluit hierover. Wanneer de raad positief adviseert, gaat het nieuwe bestuur er, volgens Brekelmans, meteen mee aan de slag. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Van der Weijden flikt het: ‘Van bijna elke slag genoten!’
    teruglezen

    Van der Weijden flikt het: ‘Van bijna elke slag genoten!’

    Maarten van der Weijdens tweede Elfstedenzwemtocht zit er op! Na dagenlang zwemmen tikte hij vandaag iets na half acht 's avonds aan in Leeuwarden. Vermoeid, maar voldaan klom hij aan wal. Met zijn tocht haalde de zwemmer liefst €3.910.763,11 op. We hebben de laatste ontwikkelingen hier live bijgehouden voor je, inclusief video's, achtergrondinformatie en commentaar van onze verslaggevers ter plekke. Het liveblog is inmiddels gesloten, maar hieronder valt alles terug te lezen.