Volledig scherm
PREMIUM
De Antoniuskerk in Waalwijk © Beeld Werkt

Rechter dwingt Waalwijk tot nieuw besluit over Antoniuskerk: monument of niet?

WAALWIJK - De rechter heeft gesproken. De gemeente Waalwijk moet opnieuw kijken naar de monumentale status van de Antoniuskerk. Het is een overwinning voor het Cuypersgenootschap. De Antoniuskerk maakt zo nog altijd kans op een monumentale status. De gemeente wil niet meewerken aan zo’n beschermde status, maar de bestuursrechter vindt dit besluit onvoldoende onderbouwd. Het college moet zijn huiswerk dus over doen.

Het landelijke Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. De stichting verzocht al ruim zeven jaar geleden de Antoniuskerk tot gemeentelijk monument te verklaren. Volgens haar gaat het hier om één van de belangrijkere wederopbouwkerken. De door Hans Koldewey ontworpen kerk is in 1962 opgeleverd.

 1. A59 tot 23 uur dicht tussen Waalwijk en Hooipolder, vier gewonden bij twee ongelukken
  Update

  A59 tot 23 uur dicht tussen Waalwijk en Hooipolder, vier gewonden bij twee ongelukken

  WASPIK - De A59 tussen Waalwijk en knooppunt Hooipolder is vrijdagavond dicht na een ernstig ongeluk. Daarbij zijn in totaal vier gewonden gevallen. Een auto en een busje botsten tegen elkaar waarbij drie personen in de auto gewond raakten. In de tegenovergestelde richting gebeurde een ongeval in de kijkersfile waarbij nog een gewonde viel, volgens de politie. Naar verwachting is de snelweg tussen Waalwijk en Hooipolder vanavond rond 23 uur weer vrij, zo meldt de ANWB.
 2. Geen uitzondering voor gasloos bouwen in Elshout
  PREMIUM

  Geen uitzonde­ring voor gasloos bouwen in Elshout

  ELSHOUT - Drie toekomstige bewoners van nieuwbouwwijk De Gorsen in Elshout vangen bot met hun verzoek om hun woning tóch te mogen aansluiten op het gas. De gemeente Heusden honoreert niet hun verzoek om een uitzondering te maken op de Gaswet. Alleen als er ‘zwaarwegende redenen van algemeen belang’ zijn die het strikt noodzakelijk maken om huizen op gas aan te sluiten, kan de gemeente van de regels afwijken. En die redenen ziet Heusden niet.