Volledig scherm
PREMIUM
Rika van Baardwijk stuurt de gele over wit naar rood. Wim van de Leur ziet dat het goed is. © Roel van der Aa

Rika (97) heeft Alzheimer, maar dat staat een wekelijks potje biljart met oud-buurman Wim (96) niet in de weg. Hij weet wat hij moet zeggen

Aan een biljarttafel in zorgcentrum Sint Janshof staan twee 95-plussers te biljarten. Wim van de Leur (96) leunt op zijn keu, zijn wandelstok staat nu even aan de kant. Als hij aan stoot is, houdt hij één hand altijd aan de biljarttafel. Goedkeurend kijkt hij hoe Rika van Baardwijk (97) kleine series caramboles maakt. Zij loopt nog als een kievit en ze weet de ballen goed te raken. Sterker nog, ze biljart als een jonge blom van in de twintig. Dat is ze ook ... althans in haar beleving, maar die wordt geregeerd door meneer Alzheimer.

Loftuitingen

Als ze een mooie stoot aflevert, applaudisseren de andere leden van het biljartclubje uitbundig. Rika is natuurlijk hoogbejaard, maar ze neemt de loftuitingen met graagte tot zich. Als haar ledematen het zouden toestaan zou ze nu waarschijnlijk stuiterend staan juichen. Maar met ouderdom komen de gebreken, de blijdschap blijft vooral intern; je ziet haar lichtjes ritmisch opveren vanuit haar benen, met de keu iets geheven en een glimlach die boekdelen spreekt.