De kleuren die het 'Roze Kasteel' op Landgoed Steenenburg in het voormalige Land van Ooit moet krijgen. De kleuren op deze illustratie kunnen afwijken van de werkelijke kleuren die het kasteel krijgt.
Volledig scherm
De kleuren die het 'Roze Kasteel' op Landgoed Steenenburg in het voormalige Land van Ooit moet krijgen. De kleuren op deze illustratie kunnen afwijken van de werkelijke kleuren die het kasteel krijgt. © Bureau Delfgou

Roze Kasteel: Roze maakt plaats voor baksteenkleur, donkerrood, grijs en geel

DRUNEN - Het ‘Roze Kasteel’ op Landgoed Steenenburg in Drunen krijgt weer een kleur. Of beter gezegd, kleurén. Na uitvoerig overleg is gekozen voor kleuren die zo goed als mogelijk overeenkomen met de kleuren die het gebouw in 1875 had, toen architect Van Tulder de laatste grote aanpassingen deed. ,,We willen het negentiende eeuwse karakter van het kasteel laten herleven”, stelt bouwhistorica Renée Feenstra van Bureau Delfgou.

Concreet betekent het besluit dat baksteenkleur, donkerrood, grijs en een geelachtige pasteltint straks de gevels en kozijnen van het kasteel gaan sieren. De discussie over de kleurstelling leidt overigens wel tot vertraging van enkele maanden. De oplevering staat nu gepland voor februari volgend jaar, en eventueel nog zo'n twee maanden later. Volgens de gemeente leidt dat niet tot extra kosten. De restauratie kost ruim 1,4 miljoen euro. Heusden kreeg 400.000 euro subsidie van de provincie.

Rood, grijs en geel

De torentjes en de trapgevel krijgen een baksteenkleur. De kozijnen van het in 1875 aangebouwde deel van het voormalige Kasteel d’Oultremont worden donkerrood. Sommige delen in de middengevel van het kasteel worden grijs geschilderd. Daarmee moeten ze de uitstraling van natuursteen krijgen, aldus Feenstra. 

De zuidelijke vleugel van het kasteel krijgt een aparte behandeling. De roze verf die er ten tijde van het land van Ooit op aan was gebracht ‘ademde’ niet, waardoor de bakstenen zijn aangetast. Daarom moet er een nieuwe beschermlaag overheen: zou dat niet gebeuren dan zouden de stenen vollopen met water, waardoor ze in geval van vorst zouden kunnen scheuren. De kleur die hier terugkomt is een geelachtige pastelkleur, gebaseerd op de onderliggende ijsselsteentjes. De kozijnen in dit gedeelte worden crème met wit.

‘Helaas vertraging’

De keuze voor de kleuren nam de nodige tijd in beslag, zo laat de gemeente weten, onder meer vanwege noodzakelijke overleg met de Monumentencommissie en de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed (RCE). Samen door de drukte bij de aannemer en onderaannemers en door nieuwe inzichten heeft dat ‘helaas geleid tot vertraging', stelt de gemeente. De vertraging komt deels doordat de weersverwachtingen minder geschikt zijn voor het aanbrengen van een kaleilaag of schilderwerk.

De restauratie startte half januari. Volgens de planning zou het kasteel in eerste instantie in september opgeleverd worden. Later werd duidelijk dat het wat langer zou gaan duren, nu is dus opnieuw sprake van vertraging. Onderdeel van de restauratie is de sloop van de serres die in het ‘Ooit-tijdperk’ zijn aangebouwd. Zo goed als mogelijk werden de muren ontdaan van de roze verf. Leien en loodwerk zijn vervangen, net als de dakvoetconstructie en een deel van de dakgoten.

Heusden wil het kasteel na de restauratie verkopen en wil graag dat het een min of meer openbare bestemming krijgt, waarbij wordt gedacht aan horeca. Op Landgoed Steenburg komen ook zo'n 220 huizen, waaronder ongeveer 120 zorgappartementen. Jan Kelders sr. wil er een hoogwaardig medisch diagnostisch centrum realiseren.