Volledig scherm
De kenmerkende rode zool van Louboutin. © AFP

Schoenfabrikant vanHaren mag geen schoenen met rode zolen meer maken

DEN HAAG/WAALWIJK - Schoenfabrikant vanHaren in Waalwijk mag geen schoenen maken met rode zolen. Met dat soort schoenen pleegt de fabrikant inbreuk op het alleenrecht van de Franse ontwerper Christian Louboutin, wiens schoenen wereldwijd bekend staan vanwege de rode zolen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag geoordeeld.

De zaak tussen vanHaren en Louboutin speelt sinds 2013. vanHaren bracht schoenen op de markt met een rode zool en werd door Louboutin teruggefloten. Louboutin had de rode zool, zijn handelsmerk, in de Benelux laten registreren. Hij klaagde de Waalwijkse fabrikant aan voor het maken van inbreuk op zijn merkrecht. vanHaren vond echter dat het merkenrecht alleen over de vorm ging, en niet over de kleur.

De zaak diende in eerste instantie voor de rechtbank in Den Haag, die in april 2013 besliste dat de Brabantse schoenenfabrikant de verkoop moest stoppen. De rode zolen van Louboutins zijn dermate herkenbaar dat ze moeten worden gezien als merk, zo oordeelde de rechtbank. 

Europees Hof

Op verzoek van vanHaren legde de rechtbank de kwestie voor aan het Europese Hof. Dat oordeelde in juni 2018 dat Louboutin wel degelijk het alleenrecht heeft op rode zolen. De schoenzool valt volgens de rechters van het Hof onder het merkrecht.

De rechtbank Den Haag moest de zaak vervolgens verder afronden, hetgeen met de uitspraak van vanochtend is gebeurd. 

Hoger beroep

Schoenfabrikant vanHaren geeft desgevraagd alleen een schriftelijke reactie op de uitspraak van de rechtbank. Een woordvoerder laat weten: ‘Wij hebben kennis genomen van de uitspraak en gaan ons beraden of wij in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak’. 

Duurder

De schoenen van Louboutin zijn met prijzen vanaf zo'n 500 euro een stuk duurder dan de schoenen van vanHaren, die vanaf enkele tientjes te koop zijn.