Volledig scherm
Lichtjesavond © Hans van den Eeden

Sfeervolle lichtjesavond crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk

HEUSDEN - Het is belangrijk dat nabestaanden een plek hebben om hun overleden dierbare te herdenken. Dit bleek donderdagavond tijdens de Lichtjesavond op het terrein van het Crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk. 

Tijdens deze derde editie van de Lichtjesavond trokken naar schatting driehonderd mensen naar het met 350 fakkels en honderden kaarsen verlichte terrein. Overal liepen nabestaanden in groepjes naar een ‘eigen’ herinneringsplaats. Vooral de grote groep, bestaande uit bijna uitsluitend jongeren met kaarsen in hun hand, maakte indruk. 

Gelopen werd naar een monumentje, de gedachteniskapel, de urnengalerij of een strooiveld. Op de locatie van het crematorium speelde, geheel in stijl, een Schotse Doedelzakspeler. Binnen liet zangeres Chantal Heijdra van zich horen.

 ,,Aan het begin van het nieuwe jaar denken veel mensen vaak aan hun overleden dierbaren. De behoefte om weer even bij deze persoon te zijn en stil te staan bij de mooie herinneringen is in deze periode dan ook extra groot. Door de feestdagen, donkere dagen en het koude weer is het juist moeilijker om bijvoorbeeld een urnenmuur te bezoeken. Met de lichtjesavond bieden wij nabestaanden de mogelijkheid om zich hun overleden dierbaren te herinneren in een sfeervolle ambiance, om vervolgens ook weer vooruit te kijken", aldus Anneke Jansbeken van de organiserende Coöperatie DELA. Iedere derde donderdagavond in de maand januari wordt de Lichtjesavond gehouden.

Volledig scherm
Zangeres Chantal Heijdra zingt in de aula © Hans van den Eeden