Volledig scherm
Ook het RIVM houdt met meetstations de luchtkwaliteit in de gaten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is verbaasd over de uitkomsten van een onderzoek van AirVisual, waarbij Waalwijk het hoogst scoort in Nederland als stad met de stad met de meeste luchtvervuiling. © ANP XTRA

Slechtste lucht in Waalwijk? Verbazing groeit

WAALWIJK - Niet alleen in Waalwijk kijken ze er vreemd van op, maar ook bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn ze verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek van AirVisual in samenwerking met Greenpeace. Waalwijk zou in Nederland de stad met de meeste luchtvervuiling zijn. ,,Bij ons is deze regio nooit echt als een probleemgebied naar voren gekomen”, aldus een RIVM-woordvoerder.

Het nieuws zorgde deze week voor de nodige ophef. In het rapport World Air Quality Report 2018 van AirVisual staat Waalwijk in Nederland op één van de gemeenten met de slechtste luchtkwaliteit, nog voor grote steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het onderzoek leidde al tot politieke vragen in Waalwijk.

Ook de gemeente heeft verrast gereageerd, maar waakt voor voorbarige conclusies. Er zijn al eerder onderzoeken gedaan naar de Waalwijkse luchtkwaliteit. Deze gaat ze nu eerst vergelijken. Ook wordt informatie ingewonnen bij de Omgevingsdienst. Volgende maand moet duidelijk zijn hoe ernstig de situatie is en of vervolgstappen nodig zijn.

Quote

Het is alleen volstrekt niet duidelijk hoe ze tot deze resultaten zijn gekomen. Daar kom je ook niet makkelijk achter

Woordvoerder RIVM

In de tussentijd klinken steeds meer kritische geluiden over het veelbesproken rapport. AirVisual meet voor dit onderzoek hoeveel fijnstof er in de lucht aanwezig is. In Waalwijk zou het om één sensor in Landgoed Driessen gaan en hoe betrouwbaar zijn die resultaten dan? Ook zijn er vragen over de commerciële belangen van AirVisual, die ook meetsensoren verkoopt. Een beetje publiciteit kan dan geen kwaad.

De RIVM-woordvoerder wil het onderzoek niet meteen neersabelen. ,,Maar het is alleen volstrekt niet duidelijk hoe ze tot deze resultaten zijn gekomen”, stelt hij. ,,Daar kom je ook niet makkelijk achter.”

Deze week kon ook Greenpeace in Nederland weinig helderheid verschaffen, omdat het onderzoek door haar organisatie in Azië is uitgevoerd.