Sleeuwijkers krijgen veiligheidsles: ‘Als je dit ruikt,is de kans groot dat er een xtc-lab zit’

VideoVerbaasde gezichten zaterdag op de veiligheidsmarkt in Sleeuwijk. Die parfum van die agent rook toch echt naar anijs. Maar het was de partydrug xtc. Onder andere de brandweer, buurtbemiddeling, EHBO-vereniging en het Rode Kruis waren aanwezig in het winkelcentrum in Sleeuwijk.

Er werden EHBO-tips gegeven, informatie over brandveiligheid en ook aan de kinderen werd gedacht met stands van jongerenwerk en stichting ‘Stop Pesten Nu’. De jonge bezoekers kijken hun ogen uit bij de politieauto en -motor.

Bij de kraam van de politie werd voorlichting gegeven over het herkennen van drugslabs. ,,We hebben kaartjes die ruiken naar de lucht die rond een xtc-lab hangt”, vertelde Jeroen van Dalen, drugscoördinator van politieteam Dongemond. Door over de kaart heen te wrijven komt er een zure, anijsachtige geur vrij. ,,Als je dit ruikt en ook witte rook ziet rond een gebouw, dan is de kans groot dat er een xtc-lab zit”, licht van Dalen toe.

Quote

We hebben als politie juist de burgers nodig om erachter te komen waar de labs zich bevinden

Jeroen van Dalen

,,Druglabs komen vaker voor dan je denkt en zijn ook in woonwijken te vinden. Daarnaast ligt Altena niet ver van de grens naar het zuiden en is de gemeente daardoor aantrekkelijk voor drugscriminelen. We hebben als politie juist de burgers nodig om erachter te komen waar de labs zich bevinden.”

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
De politie had niet te klagen over aanloop op de veiligheidsmarkt in Sleeuwijk. © Rozemarijn van der Stelt

Om de drempel van een melding te maken te verlagen raadt Van Dalen de website van Meld Misdaad Anoniem aan. ,,We hebben afgelopen jaar 70 tot 80 procent van onze acties kunnen doen door anonieme meldingen.”

Niet alleen de politiekraam trekt veel bekijks. ,,Vooral vanochtend was het bizar druk. Dat hadden we niet verwacht’’, aldus Suzanne Ruigrok, adviseur veiligheid van de gemeente Altena en een van de organisatoren van de markt. ,,Dit smaakt naar meer, dus wellicht organiseren we volgend jaar een veiligheidsdag.”