Sloopbedrijf en tomatenkwekerij laten droom Hedikhuizen in vervulling gaan
HEDIKHUIZEN - Hedikhuizen Duurzaam heeft opeens de wind mee. Het doel van de coöperatie om Hedikhuizen energieneutraal te maken, is een stuk dichterbij gekomen. Niet alleen door de plannen van sloop- en recyclingbedrijf Arno van den Dungen, ook dankzij de samenwerking met Kwekerij Pijpers waar zonnepanelen op een groot waterbassin gelegd kunnen worden.
Het is alweer enkele jaren geleden dat Hedikhuizen Duurzaam z'n plan lanceerde om het dorp energieneutraal te maken. Met daarbij drie belangrijke pijlers: opwekken van zonne-energie, aanleg van een warmtenet en energiebesparing.
Zon-op-dak heeft de voorkeur. Daarom werden de geschikte (grote) daken in beeld gebracht en volgden gesprekken met onder anderen agrariërs. Maar dat leverde uiteindelijk niets op, aldus voorzitter Frank Cooler en secretaris Eugène Kuis. ,,Er bleef uiteindelijk één partij over, maar daar zijn we mede vanwege de prijs en de geschiktheid van het dak niet uitgekomen.”
Plan Arno van den Dungen
Toen klopte Arno van den Dungen bij Hedikhuizen Duurzaam aan, met zijn plan om uitbreiding van zijn sloop- en recyclingbedrijf te koppelen aan het beschikbaar stellen van zijn dak voor zonnecollectoren. Het plan is door Hedikhuizen Duurzaam goed ontvangen. ,,Een prima idee en een goed alternatief voor de plannen rond zon-op-dak. Ook omdat Van den Dungen net als onze leden hecht aan een goede inpassing in het landschap en geen extra overlast wil.”
Enorm bassin bij tomatenkweker
Punt is wel dat Van den Dungen nog de nodige vergunningen moet krijgen en het bestemmingsplan gewijzigd moet worden. Dat kost tijd. Dit terwijl Hedikhuizen Duurzaam graag snel iets van de grond wil krijgen.
Des te blijer is de coöperatie daarom met de samenwerking met tomatenkwekerij Pijpers aan de Groenstraat, die volop bezig is met verduurzaming. Evert-Jan en Astrid Pijpers hebben een enorm waterbassin aangelegd, waar twaalf miljoen liter water in kan. Water, waarmee ze de plantjes water geven. Het bassin wordt in principe gevuld met regenwater dat op de daken van de kassen valt. Ze hoeven daardoor veel minder grondwater op te pompen.
Het gaat om grote panelen, die je kunt draaien in de meest optimale richting
Op een beurs ontdekten ze dat zonnepanelen ook op water kunnen worden gelegd, vervolgens zochten ze contact met Hedikhuizen Duurzaam. ,,Je kunt op het hele oppervlakte drijvers, een soort pontons, leggen met daarop grote panelen die je kunt draaien in de meest optimale richting", aldus Pijpers. Het gaat om zo'n 1.200 drijvende panelen, goed voor zo'n 4.000 vierkante meter.
Pijpers stelt het bassin, als de plannen doorgaan, gratis aan Hedikhuizen Duurzaam ter beschikking. De coöperatie investeert in de panelen en gaat aan de slag met de vergunningen. In het najaar kan er voldoende water (6,6 miljoen liter) in het bassin zitten om de panelen te leggen.
we zijn met zowel Pijpers als Van den Dungen in gesprek. Het is niet óf-óf maar én-én
Het mooie aan de situatie bij Pijpers is dat het plan al op korte termijn haalbaar is, aldus Cooler. Er is namelijk alleen een omgevingsvergunning nodig. ,,Maar we zijn met zowel Pijpers als Van den Dungen in gesprek. Het is niet óf-óf maar én-én.”
Als de plannen doorgaan, kunnen inwoners van Hedikhuizen ‘mee profiteren’, door lid te worden van de coöperatie en te investeren in zonnepanelen. Mogelijk gebeurt dat via een zogeheten postcoderoos. Daarbij kan iedereen met de postcode van Hedikhuizen of een ‘aangrenzende postcode’ meedoen.
De plannen voor de aanleg van een warmtenet, waarbij warm water door woningen wordt gepompt, verlopen wat moeizamer. Twee keer greep Hedikhuizen Duurzaam mis bij een forse rijkssubsidie. De gesprekken met plaatselijke steenfabriek VanderSanden om warm water van de fabriek te gebruiken zijn nog zonder concreet resultaat. Wél werkt Hedikhuizen Duurzaam aan detail-engineering, waarbij tot in detail wordt gekeken wat nodig is om het warmtenet te realiseren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Hedikhuizen Duurzaam krijgt steun van Heusden
HEDIKHUIZEN De gemeente Heusden gaat Coöperatie Hedikhuizen Duurzaam ondersteunen. Dat kan zijn met ambtelijke uren, door experts in te huren, of door de coöperatie met geld te steunen. Nadere afspraken daarover worden later gemaakt, zo staat in de samenwerkingsovereenkomst die wordt gesloten. Belangrijk is ook dat de resultaten van het project worden gedeeld. -
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Hedikhuizen Duurzaam baalt van mislopen subsidie 8,5 ton. ‘Maar we geven één-twee-drie niet op’
HEDIKHUIZEN - Een ‘dikke teleurstelling’ voor Hedikhuizen Duurzaam, nu een subsidie-aanvraag van zo’n 8,5 ton is afgewezen. Hoewel nog onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor de plannen om in Hedikhuizen een warmtenet aan te leggen, geeft de coöperatie niet één-twee-drie op, laat voorzitter Frank Cooler weten. ,,Er zit drie jaar werk in.”
-
PREMIUM
Extra geld voor Schoenenkwartier ligt gevoelig: ‘Het was een tsunami van ongenuanceerde berichten’
WAALWIJK - Het Schoenenkwartier in Waalwijk komt in serieuze problemen zonder extra financiële steun van de gemeente. De nieuwe Raad van Toezicht wil graag aan de slag, maar niet met een dreigend tekort van bijna 180.000 euro. -
-
-
Sloopbedrijf wil alles op één plek en laat dorp mee profiteren
HEDIKHUIZEN - Het kunnen zomaar ineens veel vliegen in een klap worden. Sloop- en grondwerkbedrijf Arno van den Dungen krijgt z’n gewenste uitbreiding, zijn activiteiten vlakbij een natuurgebied stoppen en misschien wel zo’n 7.000 vierkante meter zonnepanelen gaan duurzame energie opwekken. Zo zet het dorp Hedikhuizen belangrijke stappen om energieneutraal te worden. -
Stug door blijven werken; Hedikhuizen ‘op jacht’ naar 8,5 ton
HEDIKHUIZEN - Hedikhuizen Duurzaam heeft inmiddels zoveel stappen gezet om het hele dorp van het gas te krijgen, dat het plan concreet genoeg is om opnieuw te proberen een fors bedrag van het Rijk te krijgen. Het gaat om 851.000 euro. Veel geld, maar de totale investering voor de aanleg van een warmtenet is dat ook: 3,9 miljoen euro.