Volledig scherm
Kunstenaar Niko de Wit bij zijn beeld Embrasure © Hans van den Eeden

Sokkel in vesting Heusden klaar voor nieuw kunstwerk

HEUSDEN Kunstenaars die hun werk willen exposeren op de sokkel in de vesting Heusden, kunnen zich tot 6 mei melden bij de gemeente Heusden. 

Elk jaar komt op de sokkel in het hofje tussen het Burchtplein en de Wijksestraat een ander kunstwerk. Het afgelopen jaar mocht Niko de Wit uit Tilburg het werk Embrasure op die plek laten zien. Het gaat om een model van de echte Embrasure, die sinds 2000 langs de Rijndijk bij Wijk bij Duurstede staat. Deze ‘miniversie’ is ongeveer een meter hoog en bestaat uit cortenstaal. 

Conqueror

De keuze voor een nieuw kunstwerk wordt gemaakt door burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden, na een advies van de Kunst Advies Commissie (KAC). Eerdere kunstwerken waren Conqueror (van de Amsterdamse kunstenaar Joop Haring), De Loftrompet (van Rogier Ruys uit Breda), El narrador del color van Clemens Briels en AVA 1840 van Catharina van de Ven.

De kunstenaar die de eer te beurt valt zijn werk op de sokkel te mogen plaatsen krijgt een bedrag van 750 euro, plus maximaal 500 euro voor het plaatsen en later verwijderen van het kunstwerk.

De voorkeur bij de keuze voor een kunstwerk gaat uit naar een productie van een regionale kunstenaar, maar daar is het de vorige keer niet van gekomen. Vorig jaar waren er zes gegadigden.