Volledig scherm
wandeling steenenburg land van ooit © Jan Zandee

‘Soms is gewoon niet te voorkomen dat er natuur moet sneuvelen’

DRUNEN - De afgelopen tijd is er veel rumoer over de plannen van de gemeente Heusden met het voormalige Land van Ooit. Om belangstellenden een idee te geven wat de gevolgen hiervan zijn is op zondag 21 juli een wandeling door het park georganiseerd. Ondanks dat het maximum aantal deelnemers was vastgesteld op 25 is er een opkomst van ruim 40 geïnteresseerden.

Zoals algemeen bekend verzet Natuur en Milieu Vereniging Heusden (NMVH) zich tegen de kap van ongeveer 100 tot 120 bomen. Deze moeten wijken voor de aanleg van een ontsluitingsweg en riolering. Ook in de bouw van 56 luxe villa's langs de Kasteellaan kan de NMVH zich niet vinden. 

Tijdens de wandeling onder leiding van gids Fons van Dijk vertelt hij: ,,Tien jaar geleden werd het park opengesteld voor het publiek. Ook toen hebben we geprotesteerd tegen het vellen van bomen. Het is triest om te constateren, maar het onderhoud aan het park had beter gekund. Dan druk ik het nog zachtjes uit. En de toegezegde compensatie van nieuwe beplanting klinkt leuk, maar intussen raken we oude, grote bomen die hier echt passen kwijt".

Eigen ideeën

De deelnemers aan de wandeling hebben zo hun eigen ideeën bij de plannen. Het zijn dan ook niet allemaal leden van de vereniging. Een mevrouw uit de directe omgeving, die liever anoniem blijft, vertelt: ,,Ik ben een liefhebber van natuur en hoop dat niet alle bomen gekapt hoeven te worden, maar begrijp wel dat het soms niet te voorkomen is dat er iets moet sneuvelen. Soms weegt het ene belang nou eenmaal zwaarder dan het andere".

Natuuraspecten

Jan de Kok, een van de omwonenden, vertelt: ,,Ik vind het op zich een mooi plan. En ik ga ervan uit dat de gemeente zoveel mogelijk rekening gehouden heeft met de natuuraspecten. Waarom ik mee wandel? Zo krijg ik een beter idee wat er te gebeuren staat". Een eindje verderop loop een mevrouw die zich afvraagt hoe duur de appartementen zullen zijn die daar gebouwd gaan worden. Ook lopen er mensen mee die eigenlijk alleen voor de wandeling kwamen en geen idee hadden dat er ingegaan zou worden op de plannen. 

Bomen ter nagedachtenis

Dat iedereen zijn eigen reden heeft om mee te doen aan de wandeling, blijkt uit het volgende verhaal. Een echtpaar uit Waalwijk komt jaarlijks naar het Land van Ooit. Bij de soldatenvijver staan bomen die geplant zijn ter nagedachtenis van kinderen die verongelukt zijn. Ruim 23 jaar geleden is hun kleinzoon van 4 jaar verongelukt. Zij vragen zich af wat er met deze bomen gebeurt en hopen dat zij de kap ontspringen. ,,Hier wist ik niets van", zegt van Dijk ,,En ik beloof u dat ik dit zeker aan zal kaarten bij de gemeente".