Ann van Hole geeft op Fort Giessen een lezing over haar onderzoek naar de hopteelt
Volledig scherm
Ann van Hole geeft op Fort Giessen een lezing over haar onderzoek naar de hopteelt © Hannie Visser-kieboom

Superbiertje van hoptelers uit Giessen: ‘De hop is complexer dan de mens’

GIESSEN - De vraag waarom het bier met dezelfde hopplanten uit Woerkum toch anders smaakt dan uit Meeuwen is door de Vlaamse 'bierwetenschapper' Ann van Hole op Fort Giessen haarfijn uitgelegd. Ze was een van de sprekers op de jaarvergadering van het Platform van Nederlandse Hoptelers.

Op 'de Proefbrouwerij' deed ze pioniersonderzoek naar de kwaliteit en het bewaren van de hop, een onmisbaar bestanddeel voor de smaak van bier. Zelfs de pluktijd van de hop, maar ook de grondsoort heeft invloed op de smaak van een biertje. Ze spreekt over hopzuren, hoparoma, oxidatie en bewaarcondities. "De Hop is complexer dan de mens", zo houdt ze de telers voor. 

Een superbiertje

Na haar lezing mogen de hoptelers de 'Blonde Fort(e)' van de Hop van Altena proeven. Joost Broekman uit Texel, Peter Oortman uit Roemenie en Bert Rensink uit Schoonenbeek noemen het een superbiertje. Ook de 'Holevoort triple' van de brouwers uit Bakel laten ze zich goed smaken. Toch is het de hoptelers niet te doen om het bier, maar hebben ze vooral plezier in het telen van hop. Leo van der Vlugt uit Andel werkt op Hoeve Kraaieveld en vertelt dat hij in september acht kilo natte hop heeft geoogst. "We hebben nog geen akkerbouwers uit de streek gevonden die hop willen telen, wij doen het als dagbesteding.”

Ook andere hoptelers vertellen dat ze vooral uit hobby een perceel met hop hebben gezaaid. Zoals Steven Haakma en Laurens Vlaar. "Bij ons in West-Friesland worden veel streekbieren gebrouwen, maar alles is puur hobbymatig. Wij hebben een perceel van 100 vierkante meter." Beiden zijn lovend over de organisatie van de dag op Fort Giessen. Penningmeester van de stichting Hop van Altena ais Cees van de Ven uit Dussen. "Ik had me nog zo voorgenomen om in januari droog te staan, maar dat Blonde Fort(e) is zo'n lekker biertje. Je ziet hier vooral kwekers die ervaringen uit willen wisselen. Zonder subsidies kan die echt niet draaien. Maar het telen van hop is ook goed voor de biodiversiteit.” 

Perry de Ronde vertelt dat hij in zijn Bos van Meeuwen recent pas een paar bomen heeft omgezaagd, zodat hij meer ruimte heeft om hop te telen. "In september wil ik een oogstfeest houden in het Bos.”