Volledig scherm
Wethouder Thom Blankers spreekt de aanwezigen toe. © Hans van den Eeden

't Nut van het Algemeen Heusden is na 200 jaar nog springlevend en klaar voor de toekomst

HEUSDEN - De Heusdense Maatschappij tot Nut van het Algemeen is springlevend en toekomstgericht. Dit bleek zaterdagmiddag tijdens de viering van het tweehonderd jarig bestaan in de Gouverneurstuin. 

Tijdens een High Tea Party werd de verjaardag van 't Nut, zoals het in de volksmond wordt genoemd, feestelijk gevierd. Voor de gelegenheid waren veel feestgangers frivool, met een knipoog naar 200 jaar geleden, met een hoed getooid. Bij hun keuze werden ze door Mary Stoop van de Heusdense Hoedtique geholpen. 

Veel veranderd

Wethouder Thom Blankers stak bevlogen zijn felicitaties namens het gemeentebestuur niet onder stoelen of banken. Hij bracht in herinnering dat in maatschappelijk, cultureel en technologisch opzicht sinds de oprichting in 1819 veel is veranderd. 

Carel Willem Pape

Tijdens de bijeenkomst werd stilgestaan bij de ontwikkeling van 't Nut van 't Algemeen afdeling Heusden. Oprichter was de Heusdense predikant Carel Willem Pape (1788-1872). Bij de start telde het departement 22 leden, thans 103. 

‘Armenschool’

Het doel van 't Nut was volksopvoeding en onderwijs. Hierbij richtte 't Nut zich op kwetsbare mensen aan de onderkant van de samenleving. Nadat de ‘armenschool’ was opgericht moest de school door gebrek aan middelen weer sluiten. 

Tegenwerking

De oorzaak was de tegenwerking van de rooms-katholieken en het gemeentebestuur. Toch zocht Pape op provinciaal niveau contact met de rooms-katholieken. Het Provinciaal Genootschap en later het Noord-Brabants Museum en de Brabant Collectie zijn daarvan het resultaat. 

Verlichtingsdenken

Vaststaat dat 't Nut vanaf de landelijke oprichting in 1784 door de vrijzinnige doopgezinde predikant Jan Nieuwenhuizen een protestantse signatuur heeft gehad. Mede door patriottische invloeden en het verlichtingsdenken, overgewaaid uit Frankrijk, werd hier vorm aan gegeven. 

Iedereen is welkom

Tijdens de feestelijke verjaardag bleek deze protestantse sfeer volledig verdampt en voltooid verleden tijd. ,,Als Nut richten we ons niet specifiek op mensen met een speciale achtergrond. Iedereen is van harte welkom”, aldus voorzitter Hans Fiedeldeij. 

Na de sprekers was er voor de ongeveer honderd aanwezigen royaal tijd voor ontmoeting met muzikale ondersteuning.