Volledig scherm
PREMIUM
Archieffoto © Patrick Guitjens

't Nut van het Algemeen Heusden viert 200-jarig bestaan

HEUSDEN - Dat het de bekende predikant Carel Willem Pape (1788- 1872) was die in 1819 het Departement Heusden van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen oprichtte is niet zo vreemd. Initiatiefnemers voor de lokale afdelingen waren vrijwel altijd vooraanstaande burgers, waaronder predikanten. ‘t Nut, zoals het initiatief in de volksmond wordt genoemd, viert zaterdag het 200-jarig bestaan in de gouverneurstuin.

't Nut werd in 1784 in Edam opgericht, onder leiding van de verlichte doopsgezinde predikant Jan Nieuwenhuizen. De organisatie richt zich van oudsher op kwetsbare mensen aan de onderkant van de samenleving en wilde daarmee het uit Frankrijk overgewaaide achttiende eeuwse Verlichtingsdenken handen en voeten geven: ‘Volksontwikkeling door middel van onderwijs en educatie’ vormde een belangrijk doel van ‘t Nut.  

 1. 'Goudstikker' is een zaak van de lange adem
  PREMIUM

  'Goudstik­ker' is een zaak van de lange adem

  In 1995 komt er een discussie op gang over het Joodse kapitaal van slachtoffers van de Holocaust dat al ruim een halve eeuw onbereikbaar op geheime Zwitserse bankrekeningen staat. Dat die kwestie over het opheffen van het bankgeheim rondom deze slapende rekeningen opspeelt, betekent dat de tijdgeest verandert: ethiek en een moreel kompas spreken een woordje mee. En passant krijgt nóg een pijnlijke erfenis van de Tweede Wereldoorlog meer aandacht: roofkunst.
 2. “Wè nou wir?” moet een keer in de spiegel kijken

  “Wè nou wir?” moet een keer in de spiegel kijken

  NIEUWKUIJK - Vooropgesteld: wat “Wè nou wir?” al 24 jaar fikst - met een kleine cast een avondvullende cabaretvoorstelling in elkaar steken - verdient alle lof. Dat is een toer, waarbij menig ander gezelschap onderweg al zou zijn afgehaakt. Probeer het maar eens voor elkaar te krijgen om mensen te blijven boeien. Bovendien doet het Kuijkse gezelschap dat zonder regisseur, dus moeten ze zelf uitvinden en ondervinden wat wel of niet werkt. Het heeft lange tijd prachtige producties opgeleverd.