Volledig scherm
voorstelling de storm door theatergroep de stuiter op lokatie almbos[foto ricardo smit]. © foto ricardo smit

Theatergroep De Stuiter op locatie in het Almbos

GIESSEN - Toneelgroep De Stuiter heeft een naam op te houden. Verwachtingen zijn veelal hoog gespannen door de keuze van stukken en de manier waarop wordt die worden gebracht. Telkens op een andere locatie. Was vorig jaar de Historische Haven in Woudrichem het decor, nu is dit het Almbos in Giessen. 

Een prima plek voor het opvoeren van De Storm van William Shakespeare. Want het heeft alle elementen in zich die functioneel zijn voor de uitvoering: water, land en bebossing. De Storm, is een spektakelstuk, dat zich op een eiland afspeelt met in de hoofdrol Prospero, de door zijn broer Antonio, afgezette hertog van Milaan. In een bootje wordt hij met zijn dochtertje achtergelaten op zee in de verwachting dat hij zal omkomen. Maar dat loopt anders. Ze komen op een eiland terecht met één bewoner Kalibaat en Ariel, een geest. Alfonso neemt wraak. En met succes.

Wat al direct opvalt, is de aandacht die gegeven is aan het decor, de kleding en de grime. Het ziet er goed uit. Het stuk begint spectaculair met de door Prospero opgeroepen storm waarin het schip vergaat met aan boord onder andere zijn broer Antonio. De drenkelingen spoelen verspreid over het eiland aan. Het dochtertje van Prospero is intussen uitgegroeid tot een jonge vrouw. Er gebeurt veel op het eiland waarin Prospero duidelijk de leiding heeft. Complotten, intriges, vernederingen, liefde, het komt allemaal voorbij. Het is voor de spelers geen gemakkelijk stuk om te spelen. Maar ze doen het zonder uitzondering prima. Creatieve vondsten ook van de regisseur Vincent van den Elshout. Zo laat hij bijvoorbeeld twee acteurs samen de rol van Ariel spelen. Het is een stuk vol actie dat geen moment verveelt en de toehoorder door het haast professionele acteren blijft boeien. Mooie dialogen en natuurlijk spel in een prachtige omgeving. Wat wil je nog meer. Kortom een aangename toneelavond met als boodschap dat de ergste storm ooit weer voorbij gaat. De regisseur die het werken met de Stuiter een uitnodiging vindt, kan tevreden zijn.