Volledig scherm
Trotse leden van Toneelgroep Doodgewoon bij de door hen geschonken ‘nostalgiekar’ aan het Vlijmense zorgcentrum . © Hans van den Eeden

Toneelgroep Doodgewoon schenkt ‘nostalgiekar’ aan zorgcentrum Sint Janshof in Vlijmen

VLIJMEN - Een ouderwetse bakkerskar gevuld met attributen van vroeger roept herkenning op. Een ‘nostalgiekar’ is een goed middel om dementerende ouderen een vertrouwd gevoel te geven. 

Dit bleek zaterdag tijdens de presentatie in zorgcentrum Sint Janshof in Vlijmen. Het cadeau werd namens Toneelgroep Doodgewoon aan Gerry Rechmann, medewerkster welzijn, aangeboden. De toneelgroep speelde de opbrengst van haar voorstellingen voor het goede doel bij elkaar. 

Alle zintuigen

Het jaar ervoor werd een bijdrage geleverd aan Hospice Francinus de Wind in Waalwijk. Jeanne Marie Cartinea van de Toneelgroep: ,,De kar en producten doen een beroep op alle zintuigen van de bewoners. Daardoor worden zij bewust van geur, tast, geluid, zichzelf en de omgeving.” 

Tom Manders als Dorus

Verder is er een veelheid aan attributen die doen herinneren aan vroegere tijden, zoals een handkoffiemolen, een handschaaf, borduurwerk, een handboor en meer. En op een oude grammofoon kunnen verschillende platen zoals van Tom Manders in de rol van Doris worden gedraaid. 

Herinneringen weer levend

,,We zijn superblij met dit verrassende en mooie cadeau. We hebben op zorgcentrum Sint Janshof vier afdelingen waar dementerende ouderen wonen. Door de herkenning van de attributen worden herinneringen weer levend", aldus Gerry Rechmann. 

Eau de Cologne

Aan het einde van de bijeenkomst namen veel ouderen een kijkje in de kar. ,,Moet je deze Eau de Cologne van vroeger eens ruiken”, zegt de 91-jarige Nel van der Wouden. De oudste inwoner van de gemeente Heusden, met 105 jaar mevrouw Bep van Esch, bekeek met een glimlach aandachtig en vol herkenning de nieuwe aanwinst van het St.Janshof. 

‘Vals alarm’

Voordat tot overhandiging van de nostalgiekar werd overgegaan, speelde Toneelgroep Doodgewoon vol verve het stuk ‘Vals alarm’.