Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

Van Steen: ‘Opmerking over subsidie bibliotheek is geen dreigement en had niet in onze reactie moeten staan’

VLIJMEN - Wie bepaalt uiteindelijk of de bibliotheek in Heusden eventueel zou moeten fuseren? Het biebbestuur vindt dat ze daar zélf over gaat. De gemeente vindt echter dat ook zíj daar iets over te zeggen heeft. Zeker als de kwaliteit in het geding mocht zijn. En wat misschien lijkt op een ‘dreigement’ de subsidie aan een ander te geven, had volgens de wethouder niet geschreven moeten worden.

Terwijl het bestuur van de Stichting Openbare Bibliotheek Heusden hard werkt aan een toekomstplan, tekent zich een stevig verschil van inzicht af met de gemeente Heusden. Centraal staat de vraag wie uiteindelijk bepaalt of de bibliotheek zelfstandig kan blijven, dan wel moet fuseren of intensief moet samenwerken met andere (maatschappelijke) organisaties. 

 1. 'Goudstikker' is een zaak van de lange adem
  PREMIUM

  'Goudstik­ker' is een zaak van de lange adem

  In 1995 komt er een discussie op gang over het Joodse kapitaal van slachtoffers van de Holocaust dat al ruim een halve eeuw onbereikbaar op geheime Zwitserse bankrekeningen staat. Dat die kwestie over het opheffen van het bankgeheim rondom deze slapende rekeningen opspeelt, betekent dat de tijdgeest verandert: ethiek en een moreel kompas spreken een woordje mee. En passant krijgt nóg een pijnlijke erfenis van de Tweede Wereldoorlog meer aandacht: roofkunst.
 2. “Wè nou wir?” moet een keer in de spiegel kijken

  “Wè nou wir?” moet een keer in de spiegel kijken

  NIEUWKUIJK - Vooropgesteld: wat “Wè nou wir?” al 24 jaar fikst - met een kleine cast een avondvullende cabaretvoorstelling in elkaar steken - verdient alle lof. Dat is een toer, waarbij menig ander gezelschap onderweg al zou zijn afgehaakt. Probeer het maar eens voor elkaar te krijgen om mensen te blijven boeien. Bovendien doet het Kuijkse gezelschap dat zonder regisseur, dus moeten ze zelf uitvinden en ondervinden wat wel of niet werkt. Het heeft lange tijd prachtige producties opgeleverd.