Heusdens Initiatieven festival. V.l.n.r. Arctjan Stegehuis, Syliva Pullen en Jolien Pullen
Volledig scherm
Heusdens Initiatieven festival. V.l.n.r. Arctjan Stegehuis, Syliva Pullen en Jolien Pullen © Marry Bouman

Vanuit Heusdens Initiatieven Festival inwoners gezond en gelukkig maken

DRUNEN - Veertig inwoners van gemeente Heusden kwamen donderdagavond naar het eerste Heusdens Initiatieven Festival om maatschappelijke behoeften te verhandelen.

,,We hebben een pitch hoor.” Jolien Bouman en Sylvia Pullen (Stichting High5) zijn trots. Gemeenteambtenaar Frank Verbaan met onder andere buitensporten in zijn portefeuille, kan wel iets voor hen betekenen. Stichting High5 probeert mensen met een beperking onder begeleiding hun talenten te laten ontwikkelen. ,,We hebben nu van weerszijden verteld over de mogelijkheden. Ik heb veel contact met clubs die werk of iets te doen hebben. Daar moeten we wel uitkomen”, legt Verbaan uit.

Jolien Bouman en Sylvia Pullen zijn naar het eerste Heusdens Initiatieven Festival gekomen met de bedoeling te netwerken. ,,We zijn nog te onbekend. We weten niet goed wat we van deze avond moeten verwachten”, vertellen ze aan het begin van de avond. Een uurtje later is er een ander gevoel. ,,We zijn een stuk bekender geworden. Veel informatie uit kunnen wisselen”, meldt Jolien die haar stichting tijdens de ‘elevator pitch’ ook al goed op de kaart zette.

Elevator pitch

Aan een ander tafeltje zit Theo Hendriks van De Ruilwinkel samen met mensen van Renier van Arckel en Stichting Alles Voor Mekaar. Ook zij matchen. Tijdens zijn ‘elevator pitch’ lichtte doet Hendriks tevens de zaal een verzoek om een andere, pakkender naam te bedenken ‘ruilwinkel’. Daar komt al snel respons op. ‘Ruilen zonder huilen’, wordt gesuggereerd. Maar dat vindt Hendriks een te lange naam. Later aan het tafeltje flapt Tessa Daniëls dan ineens de woorden ‘De Verbinding’ er uit. ,,Dat lijkt me een betere naam”, lacht Hendriks. Maar het gaat hier zo saampjes niet om de naam. Hendriks licht toe dat zijn ruilwinkel niet alleen voorwerpen ruilt maar ook diensten. ‘’Stel als voorbeeld dat iemand een schilderij op wil laten hangen. Een ander kan toevallig heel goed taarten bakken. Die brengen we dan bij elkaar.” Bas Groenendijk van Stichting Alles Voor Elkaar denkt dat ze elkaar kunnen versterken waarbij ze vooral de eenzaamheid te lijf willen gaan. ,,Een eenzame ouder kan ook een eenzame jongere, want die zijn er ook, helpen. En andersom. De oplossing ligt soms zo dicht in de buurt bij je”, attendeert Groenendijk.

In De Voorste Venne zijn veel instanties die proberen op een simpele wijze elkaar de hand toe te steken. Ze ondersteunen allen de doelstelling (‘onze inwoners gezond en gelukkig maken’) die wethouder Peter van Steen voor ogen heeft. Marlieke van Mook van de gemeente Heusden spreekt van een geslaagde avond. ,,We hebben een aantal matches kunnen noteren. Het is nog wel een groeimodel. Maar we denken het vaker te doen. Daarbij moeten we nog wel iets vinden om er meer jeugd bij te betrekken.”

  1. De 80 van de Langstraat staat op de tocht door corona: ‘Het moet feestje voor iedereen zijn en anders niet’
    PREMIUM

    De 80 van de Langstraat staat op de tocht door corona: ‘Het moet feestje voor iedereen zijn en anders niet’

    WAALWIJK - De coronacrisis hangt als een donkere wolk boven het grote wandelevenement De 80 van de Langstraat. Begin juni hakt de organisatie de knoop door of de Kennedymars in het weekend van 12 en 13 september doorgaat. ,,We houden er ernstig rekening mee dat we een jaar over gaan slaan”, aldus Tijs van Beurden, voorzitter van stichting De 80 van de Langstraat. ,,Het moet wel een feestje voor iedereen zijn en anders niet.”