Volledig scherm
Een impressie van de nieuwbouw. © Bouwlinie / Woonlinie

Véél animo en veel bezwaren voor bouwplan ‘Op ’t Loev’

De bezwaren van inwoners ten spijt, komen er waarschijnlijk toch zo’n 100 woningen en bedrijfspanden aan de Hoge Maasdijk in Woudrichem. Volgens Bouwlinie zijn er al 450 geïnteresseerden.

Volgens Bouwlinie, dochterbedrijf van woningbouwcorporatie Woonlinie, zijn er 450 mensen geïnteresseerd in een nog te bouwen woning aan de Hoge Maasdijk. Er komen 96 appartementen en huizen, zo is het plan. 450 belangstellenden is veel, stelt directeur Peter van den Heuvel, gezien het feit dat er nog niet eens echt geadverteerd is.

Quote

Architecto­nisch doordacht, met mooie zichtlij­nen

Robert van Dijk (VVD)

De kogel is nog niet door de kerk: de gemeenteraad moet volgende week groen licht geven voor ‘Bouwplan Op ’t Loev’ ter hoogte van de Hoge Maasdijk 1-5. Het betreft een stuk grond waar nu een (vervallen) industrieterrein ligt. Bewoners van de toekomstige huur- en koopwoningen hebben straks uitzicht op Slot Loevestein.

Driehonderd mensen tekenden deze zomer een petitie tégen het plan. Zij stellen dat de huizen - waaronder hogere ‘torenappartementen’ - straks afbreuk doen aan het historische stadsgezicht van Woudrichem. ,,Zo’n enorme, massieve woonmuur is in disharmonie met de omgeving’’, sprak inwoner Jos Korthout de gemeenteraad onlangs toe. ,,Dit is vooral gericht op korte-termijnwinst voor projectontwikkelaars. Uiteindelijk heeft dit geen meerwaarde.’’ Ook wijst hij op de overstromingsgevoeligheid van de (buitendijkse) bouwplek én de historische waarde van het vestingstadje. Een deel hoort bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie, voorgedragen als Unesco-Werelderfgoed. Korthout: ,,Woudrichem frustreert die aanvraag en lijkt te kiezen voor een alleen-op-de-wereld-bestemmingsplan.’’

Groen

Dinsdagavond hakt de gemeenteraad de knoop door. De meeste fracties laten doorschemeren dat ze de bouw wel zien zitten, al dan niet met kleine aanpassingen. VVD’er Robert van Dijk noemde het plan eerder ‘architectonisch doordacht, met meer dan vijftig procent groen, én mooie zichtlijnen.’  Progressief Altena ziet wel bezwaren aan het bouwplan. ,,Onze cultuurhistorische waarde lijkt het te moeten afleggen’’, volgens Wim Kant.