Volledig scherm
© ANP

Veel mis bij huisvesting arbeidsmigranten: Heusden grijpt in

HEUSDEN - Met de huisvesting van arbeidsmigranten blijkt nog veel mis. Het Heusdens Interventie Team heeft acht woningen bezocht, waar volgens de Basisregistratie Personen (BRP) niemand staat ingeschreven. Alle woningen bleken bewoond door arbeidsmigranten. Bij zes panden bleken ook meer personen te wonen dan is toegestaan. 

 Bij de voorbereidingen van de controle is gebruik gemaakt van slimme analyse-software. Er kwamen acht verdachte panden in de gemeente Heusden naar voren. Door nader onderzoek waren er sterke signalen dat hier arbeidsmigranten wonen.  Die vermoedens bleken dus te kloppen. Twee woningen voldoen ook niet aan de regels voor brandveiligheid. De huiseigenaren worden hierop aangeschreven. Bij de controles is verder één persoon aangehouden, die eerder betrapt is op het rijden onder invloed. 

Rechten en plichten

Wat ook duidelijk is: veel arbeidsmigranten blijken niet op de hoogte van hun rechten en plichten als het het gaat om hun huisvesting.  Volgens de gemeente Heusden verdient dit probleem extra aandacht.

Het Heusdens Interventieteam (HIT) is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Heusden, politie, Baanbrekers en Woonveste. Het treedt op tegen onveilige situaties, fraude en overlast. Het team richt zich onder meer op de huisvesting van arbeidsmigranten, woonoverlast, risicovolle branches en bedrijfsverzamelgebouwen.