De route Haarsteeg-Elshout, gezien vanaf De Hoeven
Volledig scherm
De route Haarsteeg-Elshout, gezien vanaf De Hoeven © Google Maps

Veel mitsen en maren rond verlichting Haarsteeg-Elshout

VLIJMEN/HAARSTEEG - Het blijft voorlopig nog even duister óf er verlichting komt op de route De Hoeven - Mariëndonkstraat tussen Haarsteeg en Elshout. En zo ja, hoe die verlichting er dan uit komt te zien.

Noah Broek (DMP Heusden) maakt zich al een tijdje hard voor verlichting op die 600 meter lange route, die wordt gebruikt door met name schoolgaande fietsers. Volgens Brok is verlichting belangrijk, omdat nu sprake is van onveilige situaties, ook van sociale onveiligheid. Dagelijks rijden zo'n 150 fietsers over deze weg.

Op een rijtje

Op verzoek van de politiek hebben burgemeester en wethouders een aantal mogelijkheden op een rij gezet, maar de politiek vindt het nog veel te vroeg een keuze te maken, bleek dinsdagavond. Bijvoorbeeld omdat de Tuinbouwweg, even verderop, een vrijliggend fietspad krijgt en goed alternatief voor fietsers wordt. 

Nog een argument is dat nog volstrekt onduidelijk is welke invloed de varianten hebben op de flora en de fauna. Waarbij het beleid is zo min mogelijk verlichting in het buitengebied te laten branden. 

Onderzoekje naar flora en fauna

Noah Brok bij De Hoeven tussen Haarsteeg en Elshout.
Volledig scherm
Noah Brok bij De Hoeven tussen Haarsteeg en Elshout. © Roel van der Aa

Wethouder Thom Blankers zegde toe om eerst de effecten van de minimale variant op de flora en fauna te onderzoeken. Daarbij gaat het om zes lantaarnpalen, in bochten en op kruisingen. De kosten daarvan zijn 7.500 euro plus jaarlijks 150 euro.