Een carnavalswagen tijdens de optocht in Drunen in 2019. De organisatie en gemeente Heusden vinden het gezien de weersverwachtingen niet verstandig om zondag met zulke wagens de weg op te gaan.
Volledig scherm
Een carnavalswagen tijdens de optocht in Drunen in 2019. De organisatie en gemeente Heusden vinden het gezien de weersverwachtingen niet verstandig om zondag met zulke wagens de weg op te gaan. © Emily Van Kleunen

Veiligheid voorop in Vlijmen en Drunen: ‘Veel wind en grote praalwagens, dat gaat niet samen’

VLIJMEN - Vanwege de te verwachten harde wind gaan zondag de optochten in Knotwilgendam (Vlijmen) en Dwergonië (Drunen) niet door. Dat zorgt voor teleurstelling, maar ook begrip bij de bouwers van de carnavalswagens.

Vanwege code geel van de KNMI voor zondag was het volgens Roy Fitters, voorzitter van Knotwilgendam, niet verantwoord om een optocht te houden. ,,Veel wind en grote praalwagens, dat gaat niet samen. De veiligheid mag nooit in het geding raken.” Een alternatief wordt er niet geboden. ,,Maar gelukkig kunnen de wagens wel meerijden in Herpt en Haarsteeg. En zondag gaat Hotel Prinsen eerder open. Gaan we er al vroeg een feestje van maken met blaaskapellen en een goede dj.”

Moed in de schoenen

Quote

Vanaf augustus hebben we er zo veel tijd ingestoken om het publiek in Vlijmen iets moois te laten zien.

Otto-Jan Visser, cv De Componisten

Voor carnavalsvereniging De Componisten was het een hard gelag. ,,Vanaf augustus hebben we er zo veel tijd ingestoken om het publiek in Vlijmen iets moois te laten zien”, zegt secretaris Otto-Jan Visser. ,,Dan zakt je de moed wel in de schoenen als het feest niet doorgaat. Maar we waren er al bang voor dat dit zou gaan gebeuren.”

Ook in Dwergonië gaat de optocht niet door. Zondag wordt beslist of er op maandag kan worden gereden. In Zaandhaozenlaand (Elshout) wordt zondagochtend beslist of de wagens door de Kerkstraat en Kapelstraat zullen rijden. 

De organisatie is vooralsnog positief gestemd, zegt Joost Muskens, voorzitter van Stichting Zaandhoazenlaand. ,,We hebben geen grote wagens en veel loopgroepen. Ze hoeven met de wagens ook geen grote afstanden af te leggen naar de optocht, de meeste carnavalsverenigingen bouwen in een schuur aan de route. We gaan er ook van uit dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, dus de boel extra verstevigt.”

Zondagmorgen, om 09.00 uur, is er in overleg met de gemeente nog een extra check . Muskens is positief gestemd: "Als de wind niet erger wordt, zie ik het positief in.”