Ventileren tegen corona op school? ‘Het is gewoon niet te doen’
Ook in de Langstraat moeten scholen ventileren tegen corona. Maar wat als je geen automatische luchtverversing hebt? Hoe voorkom je als schoolbestuur dat de kinderen zitten te vernikkelen van de kou? Lukt dat een beetje?
Delen per e-mail
,,Ik ben bang dat we op sommige scholen helaas een beetje burgerlijk ongehoorzaam zullen moeten zijn”, zegt Henk van der Pas. Hij is directeur-bestuurder van stichting Scala, met veertien scholen in de gemeente Heusden. Kort door de bocht wil hij zeggen dat ze niet bij elke Scala-school voortdurend de ramen en deuren tegen elkaar open zetten, zeker niet nu het inmiddels behoorlijk herfstig is. ,,Ze proberen het wel, ze hebben écht de intentie, maar het is niet te doen. Dat kinderen met een jas aan in de klas moeten zitten, dat vind ik gewoon heel droevig.”
Geen superduper-ventilatie
Qua coronaregels horen alle scholen aan het Bouwbesluit 2012 te voldoen. Maar daarmee ben je nog lang niet corona-proof. Om voldoende schone lucht te kunnen garanderen, zullen scholen zonder modern luchtverversingssysteem extra moeten ventileren.
Van der Pas: ,,Al onze schoolgebouwen op één na zijn ouder dan dertig jaar.” Dat betekent dat ze geen superduper-ventilatie hebben staan die verse lucht van buiten aanzuigt en verwarmt en ‘oude’ lucht afvoert.
Die dingen kosten 150 euro. Wij hebben in totaal 170 lokalen, reken maar uit. Dat kunnen we niet betalen
Bij Scala gebruiken ze CO2-meters om te bepalen of het tijd is om te ventileren of niet. ,,Die dingen kosten 150 euro. Wij hebben in totaal 170 lokalen, reken maar uit. Dat kunnen we niet betalen. En we kunnen wel bij de gemeente gaan vragen om een bijdrage, maar je weet al wat het antwoord gaat zijn.”
En dus heeft Scala slechts enkele CO2-meters per school aangeschaft. ,,Gelukkig is CO2 een goede graadmeter om te beslissen of je moet luchten.”
Het is niet uit te leggen dat kinderen tot 13 jaar die verkouden zijn gewoon naar school kunnen
Van de Pas baalt als een stekker: ,,Ventilatie ís belangrijk. Alleen moet het basisonderwijs nu meeliften op de hysterie, terwijl basisscholen helemaal geen grote bron van besmettingen zijn. Dat speelt veel meer in het voortgezet onderwijs. Het is niet uit te leggen dat de overheid bepaalt dat kinderen tot 13 jaar die verkouden zijn gewoon naar school kunnen, terwijl diezelfde overheid je laat ventileren om besmetting te voorkomen.”
‘Gaat het om het bekostigen van materialen ... dán blijft de overheid achter’
Bij Stichting Bravoo, met basisscholen in Waalwijk, Sprang-Capelle, Kaatsheuvel en Loon op Zand, is bestuursvoorzitter Robert Venema het volmondig met zijn collega eens. ,,We hebben nog steeds gedonder met de ventilatie. Ik moet zaken doen met vier gemeenten. ‘Hou ons op de hoogte’, zeggen ze. Gaat het om het bekostigen van materialen ... dán blijft de overheid achter.”
Tekst gaat verder onder de foto
Volgens Venema is het een kwestie van roeien met de riemen die hij heeft. ,,We doen wat verantwoord en mogelijk is ... luchten voor school, tijdens het speelkwartier, de middagpauze, dan kom je een heel eind. Maar het is nu al twintig graden kouder dan in augustus. Hoe moet dat als het straks gaat vriezen?”
Bij ons wordt de lucht acht keer per uur ververst
Een rondgang langs de middelbare scholen in de Langstraat leert dat de luchtverversingssystemen daar beter op orde zijn. ,,Bij ons wordt de lucht acht keer per uur ververst”, zegt Moller-directeur Kees Maas. Samen met de Walewyc-mavo huist het Dr. Mollercollege in een modern pand van zes jaar oud in Waalwijk.
Ook bij het d’Oultremontcollege in Drunen is de ventilatie grotendeels op orde, meldt directeur Paul Jankowski. ,,Een deel van onze gebouwen dateert uit 2014. We hebben ook een deel dat uit 1978 stamt, daar moeten we het hebben van natuurlijke ventilatie, dus ramen en deuren. In combinatie met een trui in plaats van een T-shirt lukt dat wel. Ze zitten bij ons nog niet te vernikkelen.”
‘Alles laten doormeten’
,,Wij hebben alles laten doormeten”, zegt Kees Smit, directeur van het Willem Van Oranje college in Waalwijk. ,,We zijn er gerust op dat we op een verantwoorde manier onderwijs kunnen geven. Met extra luchten en CO2-meters komen we er wel. Het zal niet altijd even warm zijn, maar we willen ook niet voor de buitenlucht stoken.”
Scholengemeenschap De Overlaat in Waalwijk is twee jaar geleden grotendeels gerenoveerd. Directeur Otto Dooijes: ,,We hebben alles op orde, op enkele lokalen na, daar hebben we provisorisch oplossingen voor bedacht. Bij ons geen dikke truien of fleecedekentjes.”
Hoodie- ontwerpwedstrijd
Bij het Van Haestrechtcollege in Kaatsheuvel staan de ramen zoveel mogelijk open en zijn ze druk met CO2-meters. ,,We hebben nu een beloningssysteem”, zegt adjunct-directeur Susan van Pinxteren. Met goed corona-gedrag kunnen leerlingen punten verdienen. ,,We denken er bijvoorbeeld aan hoodies beschikbaar te stellen. Maar of de leerlingen dat zien zitten, een hoodie van school? Misschien kunnen we er een ontwerpwedstrijd aan koppelen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Brabants Dagblad-app: de nieuwsapp die draait om Brabant!
In de Brabants Dagblad-app navigeer je makkelijk en snel naar het nieuws dat jij belangrijk vindt. Dankzij de kubusnavigatie draait alles om Brabant. -
Nachtwacht in het Eiksmuseum. Nét echt
WAALWIJK - Het restaurant in zorgcentrum Eikendonk in Waalwijk is deze week omgedoopt tot Eiksmuseum. Wie naar binnen wil heeft een ticket nodig. Bij de deur liggen folders klaar. Net echt, zegt Mirjam van den Heuvel. -
PREMIUM
Mike Trésor zit in dezelfde situatie als Anas Tahiri een jaar geleden bij RKC
Mike Trésor kreeg vorig seizoen veel lof toegezwaaid voor zijn aandeel in de uitstekende prestaties van Willem II. Zijn collega-spelmaker Anas Tahiri verloor op datzelfde moment zijn basisplaats bij RKC. Het vele balverlies van de middenvelder brak de Waalwijkse club geregeld op. -
Supporters RKC willen selectie hart onder de riem steken voor streekderby
De supporters van RKC Waalwijk hebben aan de directie van de club toestemming gevraagd om van zich te laten horen bij de laatste training zaterdag voor het duel met Willem II. Dat is de aartsrivaal van de Waalwijkse club. -
PREMIUM
Waalwijk wil groene, levendige stadspleinen: 'Het wordt echt iets bijzonders’
WAALWIJK - Het Raadhuisplein en de Markt worden flink onder handen genomen. Het moeten twee aantrekkelijke, levendige pleinen worden in het centrum van Waalwijk. Het voorlopige ontwerp is nu klaar: veel groen, bijzondere bestrating, meer zitplaatsen, fonteintjes en ruimte voor terrassen.
-
Op zoek naar gedupeerde ouders in Waalwijk: 'Toeslagenaffaire vraagt om extra actie’
WAALWIJK - Duizenden ouders zijn getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag, maar hoeveel zijn dat er in de gemeente Waalwijk? D66 wil weten of de gemeente deze mensen in beeld heeft. En zo ja, wat voor extra hulp gedupeerde ouders wordt geboden. -
Waalwijk: ‘Geen schadevergoeding in zaak arbeidsmigranten het Fort’
WAALWIJK - Ondernemer Jan Jongsma krijgt geen schadevergoeding van de gemeente Waalwijk. Hij zag zijn plan voor de huisvesting van vijftien arbeidsmigranten in een woning aan het Fort stranden. De gemeente heeft zich nog eens in de zaak verdiept, maar ziet geen reden om met geld over de brug te komen. -
VIDEO Meerdere supporters Willem II bekeurd na overtreden coronamaatregelen in Waalwijk
WAALWIJK - RKC en Willem II vechten vanmiddag om drie broodnodige punten in de eredivisie. Voor verschillende Willem II-supporters reden om naar Waalwijk te trekken. Maar dat is niet zonder gevolgen. De politie heeft namelijk al meerdere boetes uitgedeeld.