Volledig scherm
Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Midden-West-Brabant vreest dat roker nu weer noodgedwongen op straat gaan paffen, wat voor overlast gaat zorgen. © ANP

Verbod op rookruimtes? Dat wordt herrie op straat

Gaan de kroegen in de Langstraat massaal op de fles nu ze hun rookruimtes van de rechter moet opdoeken? Nee, want veel cafés stuurden hun klanten al de straat op. Een enkele kroegbaas vindt het verbod kwalitatief uitermate teleurstellend.

Uiteraard vindt Rini Boertjes, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Midden-West-Brabant, het verbod helemaal niks. ,,Een hoop ondernemers hebben geïnvesteerd in rookruimtes om hun rokende klanten binnen te houden en nu kunnen ze die weer afbreken." Hij schat dat kleine en middelgrote horecazaken toch gauw tussen de 5.000 en 10.000 euro aan hun rookruimtes hebben besteed.

Quote

Wat ik vind van dat verbod? Ik vind het gewoon kut

Veronika Krenkova van Biercafé Jays in Waalwijk

Hij voorziet nog een tweede probleem; als die rokers niet meer in het rookhol mogen staan, verkassen ze noodgedwongen weer naar buiten. Met veel volk met een slok op 's nachts op straat gaat dat voor herrie zorgen, verzekert hij.

Zo denkt ook Veronika Krenkova van Biercafé Jays in Waalwijk erover. ,,Wij hebben een rookruimte beneden. Die was er al toen wij hier kwamen. Konden de rokers lekker warm staan. Nou moeten ze straks weer op straat staan, krijg je daar weer overlast. Gedoe met de buren. Wat ik vind van dat verbod? Ik vind het gewoon kut."

Geen centje pijn

Nou gebiedt de eerlijkheid dat er in de Langstraat ook heel wat kroegen zijn waar ze níét geïnvesteerd hebben in rookruimtes. Daar lijden ze dus ook geen centje pijn.

Landelijk zint Koninklijke Horeca nog op een hoger beroep. Boertjes: ,,Anders zijn straks de terrassen aan de beurt."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement