Volledig scherm
Een portret van Laura Korsman bij het condoleanceregister. © AD

Verdachte moord Laura Korsman uit Werkendam overgeplaatst na zorgen om psychische toestand

Zamir M. (31) uit Nieuwegein is overgeplaatst naar een andere gevangenis. De man die verdacht wordt van de moord op studente Laura Korsman uit Werkendam verblijft nu op een speciale afdeling voor mensen met psychische problemen.

De enige verdachte is vanuit de gevangenis in Dordrecht overgeplaatst naar Zwolle, omdat daar een speciale afdeling is voor mensen met psychische problemen. Zijn advocaat Willem Jan Ausma legt uit: ,,In het gewone huis van bewaring maakten ze zich zorgen om hem. Daarom is hij overgeplaatst.’’ 

De psychische worsteling van de enige verdachte in de zaak zou alles te maken hebben met persoonlijke gebeurtenissen in het verleden van M. Niet alleen kende hij een traumatische ervaring in 2015, toen hij werd ontvoerd en mishandeld door leden van de motorbende Catervarius, die nog geld van hem tegoed zouden hebben. Ook ervaringen in zijn jeugd spelen volgens Ausma mee.

Onderzoek

De verdachte is inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het rapport met de uitkomsten van dit onderzoek naar zijn psychische gesteldheid wordt volgende week verwacht. Dat is ruim voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen hem, die op 14 mei gepland staat.

Voor die zitting moet ook nog een Engelsman verhoord zijn, die Zamir de avond voor de moord op 11 juli ontmoette tijdens een houseparty. Maar door de Brexit heeft dit verhoor weinig prioriteit voor de Engelse politie, bleek vandaag tijdens de derde tussentijdse zitting in de zaak. Zowel het Openbaar Ministerie als advocaat Ausma vinden het verhoor niet noodzakelijk. Ausma: ,,De zaak staat of valt daar niet mee.’’ 

Volledig scherm
De Bosboomstraat daags na de moord. © Sem van der Wal

Op de avond voor de moord was Zamir M. (alias dj Sammy G.) naar het feest in de Melkweg in Amsterdam gegaan, waar zijn ex-vriendin Laura ook was. Mogelijk kan de Engelsman meer vertellen over eventueel drugsgebruik door M. die avond en over zijn houding tijdens het feest. 

Tijdens de houseparty zocht hij oogcontact met de 24-jarige vrouw die hij stalkte, maar zou hij haar niet hebben aangesproken. Direct na het feest is hij doorgereden naar Utrecht, waar hij Laura opzocht in haar studentenhuis in de Bosboomstraat.

Ook vandaag legde de verdachte geen verklaringen af. Dat doet hij op 14 mei wel. Hij zit sinds de dag dat Laura dood werd gevonden vast. ,,Hij ontkent niet’’, zei advocaat Ausma eerder.

Enkele weken voor de moord verbrak Laura haar relatie met Zamir. Omdat hij haar aanhoudend bleef stalken, kreeg Laura zelfs een alarmknop aangeboden, die zij in noodsituaties zou kunnen gebruiken om de politie te waarschuwen. Zamir stuurde haar niet alleen continu berichten en bloemen, maar dook ook vaak op bij haar studentenhuis en op haar werk, ondanks een locatie- en contactverbod.