Volledig scherm
De woningbrand aan Floreffestraat in Werkendam. © Marcel van Dorst - MaRicMedia

Verhuurder na brand Werkendam: Geen zorgen om branden door zonnepanelen

WERKENDAM - Wie in een huurhuis van Woonservice Meander woont en zonnepanelen op het dak heeft, hoeft zich geen zorgen te maken over een eventuele woningbrand door die panelen. Meander meldt dat uit een eerste inventarisatie ‘niets verontrustends’ is gebleken.

Na een woningbrand aan de Floreffestraat in Werkendam, op donderdag 1 augustus, kondigde Meander aan dat de installateur enkele tientallen huurhuizen met soortgelijke en even oude zonnepanelen ging controleren. Hoewel het rapport daarover nog niet helemaal klaar is, laat Meander na vragen van AD Rivierenland weten dat het tot dusver geen reden ziet om maatregelen te nemen.

,,Sinds de brand houden wij de vinger aan de pols en hebben wij de installateur gevraagd om het direct te melden als hij alarmerende dingen aantreft. Dat is tot nu toe niet het geval’’, zegt Gerben Meijering van Woonservice Meander. Het installatiebedrijf heeft volgens hem alle installaties en de bekabeling gecontroleerd en daar niets afwijkends aan gezien. 

‘Zeer waarschijnlijk’

Of de woningbrand van 1 augustus veroorzaakt werd door de zonnepanelen heeft de brandweer niet met honderd procent zekerheid kunnen vaststellen, maar het korps achtte het ‘zeer waarschijnlijk’ dat de panelen de oorzaak waren. Op landelijk niveau doet de brandweer volop onderzoek naar de relatie tussen zonnepanelen en woningbranden.

Om in het algemeen het risico op brand te verlagen geeft Meander de tip om in ieder geval nooit spullen in de meterkast te bewaren. Spullen in de kast kunnen bij eventuele kortsluiting zorgen dat het vuur zich veel sneller uitbreidt. Meijering: ,,Die tip geldt voor alle huizen, niet alleen huizen met zonnepanelen.’’