De vervallen woning aan de Winterdijk in Sprang-Capelle.
Volledig scherm
De vervallen woning aan de Winterdijk in Sprang-Capelle. © Michel Koster/BD

Vervallen woning gaat plat voor entree naar natuurgebied Westelijke Langstraat: ‘Van het uitzicht genieten’

SPRANG-CAPELLE - Waalwijk ziet kansen om bij de Winterdijk in Sprang-Capelle een aantrekkelijke entree te maken naar het natuurgebied Westelijke Langstraat.De gemeente wil hiervoor een vervallen woning aan Winterdijk 3 kopen en slopen. 

Op deze plek komt dan ruimte voor een ‘pleisterplaats’, met parkeerplek voor bezoekers van het gebied. Ook kunnen wandelaars en fietsers hier uitrusten en van het landschap genieten, zo is het plan.

Met de koop van de woning, sloop en aanleg van de ‘sobere pleisterplaats’ is een bedrag van zo’n 240.000 euro gemoeid. De gemeenteraad moet nog wel met deze investering instemmen.

Quote

Mensen kunnen hier pauzeren en rustig van het landschap genieten

College Waalwijk

De aankoop past in de ambitieuze plannen voor de Westelijke Langstraat, het natuurgebied tussen Waspik en Waalwijk, ten zuiden van de A59.

De natuur is hier in de afgelopen vijftig jaar flink achteruit gegaan, vooral door de uitstoot van stikstof door het verkeer, de landbouw en de industrie. Om de schade te herstellen én om 250 hectare nieuwe natuur erbij te krijgen, wordt zo’n 60 miljoen euro in het gebied gestopt.

Meer bezoekers trekken

Het streven is ook om meer bezoekers te trekken. Zo zijn er plannen voor recreatieve fiets- en wandelroutes door het gebied dat rijk is aan natuur en cultuurhistorie. Volgens de gemeente is het perceel met de vervallen en onbewoonde woning een uitstekende plek voor een ingang tot de Westelijke Langstraat.

,,Op deze pleisterplaats kunnen bezoekers op een veilige manier de auto parkeren om van daaruit het gebied fietsend en wandelend te verkennen’', stelt het college. ,,Daarnaast kunnen mensen hier pauzeren en rustig van het landschap genieten, zoals Meerdijk, het slagenlandschap en de Wielen.”

Minder verstening

Met de aankoop en sloop van de woning wil de gemeente ook verstening in het buitengebied tegengaan.

Ze ziet het bovendien als een krachtig signaal dat bij dit gebied vooral wordt ingezet op natuurontwikkeling en het behoud van de landschappelijke en cultuurhistorische waarden.