Volledig scherm
© Beeld werkt

Verzet tegen gaswinning Waalwijk en Loon op Zand houdt aan: 'Stokje steken voor diepboring’

KAATSHEUVEL - Gemeenten, provincie en waterschap blijven ten strijde trekken tegen de gaswinningsplannen van Vermilion in de regio Waalwijk en Loon op Zand. Ze willen niet dat het bedrijf al voorbereidingen treft voor extra gaswinning, zolang hun bezwaren nog bij de Raad van State liggen. In het uiterste geval stappen de partijen weer naar de rechtbank om dit te voorkomen. 

Het draait dit keer om een mogelijke ‘diepboring’ bij de gaswinningslocatie Loon op Zand.  In Den Haag is hiervoor vergunning verleend. Vermilion wil met de diepboring een aftakking van het bestaande boorgat maken en zo een nieuw gasveld aanboren. 

Stokje voor steken

Het bedrijf mag al aan de slag gaan met de diepboring, ook al lopen er allerlei juridische procedures tegen de extra gaswinning. Gemeente Loon op Zand, provincie en waterschap willen daarvoor een stokje steken. 

Als Vermilion daadwerkelijk besluit te gaan boren, stappen de partijen naar de rechtbank met een verzoek tot een ‘voorlopige voorziening‘.  Ze willen dat het bedrijf geen werkzaamheden mag uitvoeren totdat de rechter uitspraak heeft gedaan.

Quote

Het is niet zo dat we in de startblok­ken staan. We willen zorgvuldig te werk gaan. Het kan dus nog wel even duren

Woordvoerder Vermilion

Het bedrijf zegt geen haast te hebben met de werkzaamheden. ,,Het is niet zo dat we in de startblokken staan.  We willen zorgvuldig en niet te snel te werk gaan", aldus de woordvoerder. ,,Het kan dus nog wel even duren.” 

Tijdrovende procedures

De procedures zijn sowieso tijdrovend. Vorig jaar stapten de gemeenten in de Langstraat en Altena, provincie en waterschappen naar de Raad van State. Tot hun grote teleurstelling heeft de minister ingestemd met de gaswinningsplannen voor Waalwijk (Noord) en Loon op Zand.  

Volgens de tegenstanders vormt de extra gaswinning door Vermilion een serieus risico voor natuur, drinkwatervoorziening en gebouwen. Verder wijzen ze op het grote verzet in de regio. Ook zou het haaks staan op alle inspanningen om het gasgebruik terug te dringen. 

De zaak moet na bijna een jaar wachten nog altijd behandeld worden door de Raad van State.