Volledig scherm
© Getty Images/Image Source

Vrouw (68) wint rechtszaak: Waalwijk moet méér betalen aan haar hulp

WAALWIJK - De hoogste rechter moest eraan te pas komen, maar een 68-jarige vrouw uit Waalwijk krijgt haar gelijk: de gemeente moet méér betalen aan haar huishoudelijke hulp.

De gemeente wilde de huishoudelijke hulp van de vrouw slechts 11,40 euro per uur betalen. Door een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep moet de vergoeding  alsnog omhoog naar 17,10 euro per uur.

Gewoon een professional

De vrouw heeft, in het kader van de wmo, recht op 4,5 uur hulp per week. Bij het bepalen van het uurtarief was Waalwijk ervan uitgegaan dat de vrouw een ‘sociale relatie’ had met haar hulp (een overbuurvrouw). Maar de vrouw bestreed dat. Ze wees erop dat de hulp gewoon een professional is, met wie ze verder geen contacten had.

De relatie tussen de cliënt en de hulp is van belang omdat Waalwijk verschillende tarieven hanteert. Een professional van een geregistreerde zorgverlener krijgt de hoogste vergoeding. Een professional die niet bij zo'n geregistreerd bedrijf werkt, krijgt minder. En nóg minder geld is er dus voor hulpverlening uit het ‘sociale netwerk’ van de cliënt (11,40 euro per uur).

Paar duizend euro extra aan salaris

Er zijn meer gemeenten die de tarieven op deze manier indelen. Volgens  ouderenbond KBO Brabant  kan de uitspraak van de hoogste rechter dan ook voor anderen van belang zijn. Namelijk in gemeenten waar discussie bestaat over hulp die al dan niet uit het eigen netwerk komt.

De juridische helpdesk van KBO Brabant stond de Waalwijkse vrouw bij. Haar hulpverleenster krijgt de hogere vergoeding overigens met terugwerkende kracht. ,,De hulpverleenster krijgt daardoor nog een paar duizend euro aan extra salaris", aldus KBO Brabant.