Volledig scherm
© Lex van Lieshout ANP XTRA

Waalwijk controleert op uitbuiting: bij 18 van de 23 bedrijven is het mis

WAALWIJK - Slechte huisvesting, te lage salarissen en te lange werkdagen. Bij controles op uitbuiting en mensenhandel in Waalwijk zijn afgelopen maanden een groot aantal misstanden geconstateerd. 

Waalwijk controleerde samen met politie, inspectie en belastingdienst bij 23 bedrijven. ,,Op achttien locaties zijn zaken aangetroffen die niet in orde waren”, aldus burgemeester Nol Kleijngeld. 

De gemeente controleerde bij Aziatische horeceaondernemers, groente- en fruittelers en huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten. Kleijngeld: ,,Bij zes bedrijven was de huisvesting niet in orde en bij twaalf bedrijven zijn andere overtredingen geconstateerd.” Volgens de burgemeester betaalden werkgevers onder meer te lage salarissen, moest het personeel veel te lange dagen maken, werd er stroom gestolen of was de administratie niet op orde. Bij vijf bedrijven werden geen overtredingen geconstateerd.

Quote

Het is een ernstige vorm van criminali­teit. Over de rug van kwetsbare mensen worden hoge winsten gemaakt.

Nol Kleijngeld, burgemeester Waalwijk

Mensenhandel

Volgens Kleijngeld maakt de uitkomst duidelijk dat Waalwijk moet blijven controleren op mensenhandel, zoals de burgemeester het noemt. ,,Het is een ernstige vorm van criminaliteit. Over de rug van kwetsbare mensen worden hoge winsten gemaakt.” 

De overtredingen die zijn geconstateerd, zullen, volgens Waalwijk, nader worden onderzocht en gevolgd. ,,Het kan zijn dat bedrijven een overtreding meteen hebben moeten oplossen en dat er een nacontrole wordt gepland, maar het kan ook zijn dat er een handhavingsactie is gestart.”

In geen van de gevallen was een spoedsluiting nodig", aldus de woordvoerder. Of er boetes zijn opgelegd, kan de gemeente Waalwijk niet zeggen. ,,Over de sancties en vervolgacties van bijvoorbeeld Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid kunnen wij niets aangeven.”