Volledig scherm
Het populierenbosje langs de Waspiksedijk in Sprang-Capelle is in slechte conditie, mede vanwege stormschade. © Sylvia Van De Ven - Molendijk

Waalwijk kapt heel wat bomen: ‘Het bos wordt er beter door’

WAALWIJK - Waalwijk scoort niet bepaald hoog als groene gemeente en dat zal voorlopig niet anders worden, zo vreest de ChristenUnie in Waalwijk. De gemeente verleende onlangs een vergunning voor de kap van 41 bomen aan de Industrieweg in Waalwijk. Er ligt een aanvraag voor de kap van een populierenbos aan de Waspiksedijk in Sprang-Capelle en aan de Oudestraat in Waspik moeten 62 bomen weg. 

De ChristenUnie is sceptisch. Waalwijk belandde vorig jaar op de groenindex van de universiteit van Wageningen op plaats 361 van de 388 gemeenten. ,,Het lijkt er op dat Waalwijk op plek 388 terecht wil komen", aldus fractievoorzitter Jan van Groos. 

Uitdunnen

Volgens de gemeente Waalwijk worden de bomen echter niet zomaar gekapt. De 62 bomen in Waspik staan in een bos bij de begraafplaats. De gemeente wil het bos uitdunnen. ,,Door bepaalde bomen te verwijderen krijgen andere bomen de kans om verder te groeien. Nu groeit alles tegen elkaar aan en raakt het overwoekerd. Als we niet ingrijpen gaat op den duur de kwaliteit van het hele stukje bos achteruit.”

Het populierenbos in Sprang-Capelle is particulier bezit. Het gaat om een productiebos waarvan de eigenaar een kapvergunning heeft aangevraagd. Volgens Waalwijk zijn de bomen in slechte conditie, mede door stormschade. Of de eigenaar het bos mag kappen, weet Waalwijk nog niet. ,,Die aanvraag moet nog worden getoetst.”

Waarom de bomen aan de Industrieweg moeten wijken, zegt Waalwijk niet. De ChristenUnie heeft hier schriftelijke vragen over gesteld. ,,De ChristenUnie krijgt dus eerst antwoord”, aldus de woordvoerder. Het college zal dat doen binnen nu en een paar weken.