Waalwijk onderzoekt impact van windmolens: 'Veel inwoners nog bezorgd’
WAALWIJK - Hoe groot is de impact van nieuwe windmolens? De gemeente Waalwijk wil uitgebreid onderzoek doen naar de gevolgen voor de omgeving. Een grote groep inwoners maakt zich nog zorgen over de komst van windmolens, en de eventuele overlast daarvan. ,,We gaan daar serieus mee om.”
Delen per e-mail
Waalwijk wil flinke stappen zetten op het gebied van duurzame energie. In de gemeente zouden de komende tien jaar in totaal veertien windmolens moeten komen, inclusief de vervanging van de huidige vier turbines bij het Ecopark.
Op bedrijventerrein Haven Acht zijn de plannen voor windenergie het snelst te realiseren. ,,Dat is eigen grond, is al een zoekgebied, en er staan al windmolens”, verduidelijkt wethouder Dilek Odabasi.
Maar de gemeente zet tegelijkertijd in op het gebied, ten noorden van de A59, tussen Haven Zeven en de gemeentegrens voorbij Waspik. Als daar turbines komen, kan dat nog wel even duren. Deze locatie vergt meer studie, procedures en voorbereidingen.
Uit verder onderzoek moet ook blijken hoeveel windmolens er waar precies moeten komen. ,,Ook voor Haven Acht staat dat aantal nog niet vast”, stelt Odabasi.
Het onderwerp leeft. Voor Waalwijks was dit één van de grootste inspraakprocedures
Ze benadrukt dat de focus niet alleen op windmolens ligt, ook op het gebied van zonne-energie moet de komende jaren veel gebeuren. Nog meer zonnepanelen op bedrijfsdaken, op geluidswallen of taluds, om maar wat te noemen.
Maar de windmolens zorgen voor de meeste discussie. De ambitieuze plannen voor zonne- en windenergie leverden uiteindelijk 114 inspraakreacties op van inwoners, bedrijven en organisaties. Ook hebben ruim 1600 mensen de enquête over dit onderwerp ingevuld.
,,Het onderwerp leeft. Voor Waalwijk was dit een van de grootste inspraakprocedures”, aldus de wethouder. ,,Ondanks de beperkingen van corona hebben we veel mensen kunnen bereiken met informatiebijeenkomsten en de enquête.”
Favoriete plek?
En wat vinden de inwoners de meeste geschikte plek voor windmolens? Uit de enquête komt niet echt een favoriete plek naar voren. De meningen lopen nogal uiteen. De meeste deelnemers willen de windmolens in ieder geval een aardig eind van woningen af.
De voorlopige plannen gingen uit van een afstand van minimaal 750 meter tot de bebouwde kom, en 400 meter tot huizen in het buitengebied. Maar een meerderheid vindt dat de windmolens dan te dichtbij komen, zo blijkt uit de enquête.
Uit onderzoek moet blijken wat de juiste plek voor windmolens is, met de minste impact voor de omgeving
Het Waalwijks college wil de afstandscriteria nu helemaal schrappen uit de definitieve kadernota Grootschalige Opwek Duurzame Energie. Die afstanden waren juist op dringend verzoek van de gemeenteraad in de plannen opgenomen. ,
,Maar het lijkt ons toch beter om je niet zo vast te leggen”, stelt Odabasi. ,,Dat soort vaste afstanden zijn juridisch en inhoudelijk moeilijk te onderbouwen. Uit onderzoek moet blijken wat de juiste plek is, met de minste impact voor de omgeving. Dat kan op 749 meter van de bebouwde kom zijn, maar misschien wel een stuk verder.”
Zorgen
Uit de enquête blijkt dat veel mensen zich toch zorgen maken over de plannen voor duurzame energie, en windmolens in het bijzonder. Wat betekent dit voor de leefomgeving, zijn er gezondheidsrisico’s?
Ruim 40 procent van de ondervraagden blijkt er niet gerust op. En dat hoge aantal vraagt om extra aandacht, vindt Bureau Stroom. Dat externe bedrijf was speciaal ingehuurd voor deze grote inspraakronde.
De gemeente heeft dergelijke reacties ook gehoord, en is daar niet doof voor. De een vreest voor aantasting van het landschap, de ander voor geluidsoverlast. Om belangen goed af te kunnen wegen, wil het college een milieueffectrapportage (MER) laten opstellen. Het hele zoekgebied voor de windmolens wordt daarbij grondig onder de loep genomen.
Het onderzoek moet de mogelijke (milieu)effecten in beeld brengen. Er wordt daarbij gekeken naar de impact op het woon- en leefklimaat, de landschappelijke cultuurhistorische waarden en het milieu. Hoe zit het met de mogelijke overlast, zoals geluid of slagschaduw?
Als je windmolens lelijk vindt, dan kun je dat gevoel niet wegnemen. En ja, je zult de turbines zien
,,We willen de belangen van de omgeving maximaal kunnen afwegen”, stelt Odabasi. ,,Bij deze procedures worden daarom zoveel mogelijk partijen betrokken. Dat doet recht aan de reacties. We willen niet over één nacht ijs gaan.”
De wethouder beseft wel dat de gemeente het niet iedereen naar de zin kan maken. ,,Als je windmolens lelijk vindt, dan kun je dat gevoel niet wegnemen. En ja, je zult de turbines zien.”
De gemeenteraad buigt zich in januari over de definitieve kadernota Grootschalige Opwek Duurzame Energie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drugskokers in lab Nieuwendijk blunderden en vluchtten: ‘Zoutzuurdamp was levensgevaarlijk’
Drugskokers die een lab voor amfetamine runden in een loods in Nieuwendijk, maakten begin december ‘een fout in de receptuur’ en vluchtten. Toen een getuige witte rook zag en 112 belde, trof de politie een nog kokend hete pruttelende ketel aan. Dat blijkt uit de uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht, dinsdagavond. -
PREMIUM
Boefjes met ballen: een bord opblazen, maar dan ook dokken voor de schade
Vandalen die een bord opblazen met vuurwerk, spijt krijgen en dan 75 euro lappen om de schade te vergoeden. Ook dat kan in de gemeente Altena, in Genderen om precies te zijn. -
Op Kunstfestival Heusden draait alles om ‘het hoofd’
HEUSDEN - De inschrijving voor Art Festival Heusden, op 11 en 12 september, is gestart. Kunstenaars en artiesten die mee willen doen, kunnen zich tot 1 maart inschrijven. Het thema is ‘het hoofd'. Er zijn veertig expositieplekken beschikbaar. -
Uitbreiding van Oerlemans in Giessen wordt ‘walhalla voor de techneut’
GENDEREN/GIESSEN - ,,Regeren is vooruit zien.” Het klinkt als een cliché, maar voor Joan Hanegraaf is het dagelijkse kost. Want de directeur-eigenaar van de Oerlemans Packaging Group is is druk bezig met uitbreiden in Giessen, waar het bedrijf denkt een nieuwe technologische stap te kunnen maken. -
Waalwijk: ‘Geen schadevergoeding in zaak arbeidsmigranten het Fort’
WAALWIJK - Ondernemer Jan Jongsma krijgt geen schadevergoeding van de gemeente Waalwijk. Hij zag zijn plan voor de huisvesting van vijftien arbeidsmigranten in een woning aan het Fort stranden. De gemeente heeft zich nog eens in de zaak verdiept, maar ziet geen reden om met geld over de brug te komen.
-
Loon op Zand wil geen uitglijders meer: ‘We moeten leren van ons eigen gedrag’
KAATSHEUVEL - Financiële tegenvallers? De gemeente Loon op Zand is er klaar mee en gaat onderzoek doen naar zichzelf. Bij nieuwbouw van sporthal De Werft in Kaatsheuvel liepen de kosten flink uit de hand. En ook het beheer en de exploitatie van Het Klavier in Kaatsheuvel bleek duurder dan gedacht. -
Video Kind valt uit raam van vakantiehuisje en raakt zwaargewond in Kaatsheuvel
KAATSHEUVEL - Op het vakantiepark van Landal GreenParks aan de Duinlaan in Kaatsheuvel is zaterdagmorgen een kind uit een raam gevallen en zwaargewond geraakt. -
Meer doden dan normaal: DELA plaatst (weer) koelcontainers bij uitvaartcentra
DEN BOSCH - Uitvaartorganisatie DELA heeft in onder meer Den Bosch, Tilburg, Uden en Nieuwkuijk koelcontainers geplaatst om het grote aantal overleden mensen te kunnen koelen. Het bedrijf heeft het 's winters sowieso al drukker, maar door corona is het aantal doden zo hoog dat er extra ruimte nodig is.