Volledig scherm
Foto van Victor Joseph op het eiland Ambon. Verwoeste gebouwen en huizen in dorp Liang en van vluchtelingen in de heuvels op Ambon. © Victor Joseph

Waalwijk schiet zwaar getroffen Ambon al te hulp: van medicijnen tot waterfilters

WAALWIJK - Waalwijk maakt zo spoedig mogelijk geld over voor de wederopbouw van het zwaar getroffen Ambon. Na de zware aardbeving komt de noodhulp op gang. De gemeente heeft bijna 48.000 euro opzij gelegd voor steun aan de Molukken, oftewel 1 euro per inwoner. 

Het Waalwijkse geld wordt breed ingezet: van onder meer waterfilters voor schoon drinkwater, afvalbakken, douche- en toiletvoorzieningen, medicijnen, drogers, zonnepanelen tot traumahealing bij kinderen. 

Bij de aardbeving op 26 september vielen tientallen doden en honderden mensen raakten gewond. Veel gebouwen, zoals scholen en ziekenhuizen, liggen in puin.

Op initiatief van de Waalwijkse gemeenteraad is geld beschikbaar gesteld voor de wederopbouw van het gebied. In Waalwijk woont een grote Molukse gemeenschap, die zich nauw verbonden voelt met de zwaar getroffen dorpen. Er zijn diverse acties opgestart. Samen met vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap heeft de gemeente gekeken waar het Waalwijkse geld het beste naar toe kan. Ze zoeken de samenwerking met stichting TitanE, die de noodhulp in Ambon coördineert.

Waalwijk maakt eerst ruim 21.000 euro over. In januari volgt de andere helft.