Volledig scherm
Bij het Ecopark staan al windmolens. Waar kunnen nog meer windturbines in de gemeente Waalwijk komen? © Airpro Waalwijk

Waalwijk wacht nog forse puzzel met windmolens: ‘Zet ze niet te dicht bij wijken’

WAALWIJK - Waalwijk wacht nog een lastige puzzel. Welke plannen voor windmolens geeft de gemeente een kans? En hoe ver moeten de turbines van een woonwijk komen te staan?

De gemeente Waalwijk heeft twee locaties op het oog voor windmolens: bij bedrijventerrein Haven Acht en het gebied ten noorden van de A59, tussen Haven Zeven en de gemeentegrens met Waspik. Daar moeten de komende tien jaar minstens vijftien windmolens verrijzen.

Burgemeester en wethouders willen weten hoe inwoners, projectontwikkelaars en agrariërs over windmolens denken. Na breed onderzoek ligt er nu een voorlopige visie, waarmee ze de boer op willen gaan. Donderdagavond konden mensen al hun zegje doen in de raadzaal.

Hou afstand 

Inwoners van Baardwijk riepen op in ieder geval een afstand van minstens 750 meter aan te houden tussen windmolens en woonwijken in de gemeente. Zij kwamen eerder in actie tegen het plan voor molens op Haven Acht, die te dicht bij de huizen zouden komen. 

In buurgemeente Heusden ligt overigens al het voorstel dat turbines minstens 750 meter van de bebouwde komgrens moeten blijven.

Quote

Krijgt dit plan een eerlijke kans? Wij willen onze ideeën voor windmolens graag toelichten

Patrick Spierings

Een groep agrariërs was geschrokken van de inhoud van de nota. Ze heeft al jaren plannen voor zo’n twintig windmolens, ten westen van de Sprangse Sloot. Maar krijgt dit plan nog wel een eerlijke kans? 

,,Wij willen onze ideeën graag toelichten”, aldus woordvoerder Patrick Spierings. ,,Het is belangrijk dat gemeente ook met andere initiatiefnemers en bewoners in overleg gaat. Dan kan de beste keuze gemaakt worden.” 

Wethouder Dilek Odabasi gaf aan dat de gemeente alle partijen er bij wil betrekken. ,,We gaan de discussie open aan.” 

De gemeenteraad besluit in februari over de kadernota ‘Grootschalige opwek duurzame energie’.