Volledig scherm
. © Ad de Koning/ED

Waalwijks arbeidsmigrantenpand hindert omliggende bedrijven niet

DEN HAAG/WAALWIJK - Ook de Raad van State ziet geen enkele belemmering voor bedrijven rondom de arbeidsmigrantenhuisvesting aan de Altenaweg, het voormalige Wärtsilä-gebouw, in Waalwijk zo blijkt uit een deze week gepubliceerde definitieve uitspraak.

Daarin geeft de Raad een klap op een vergunning voor het huisvesten van maximaal 200 arbeidsmigranten in een bedrijfspand. Omliggende bedrijven en verhuurders wilden af van de tien jaar geldende vergunning. Volgens hen levert het woongebouw een te grote belemmering voor de bedrijfsactiviteiten in de belendende gebouwen en terreinen op.

Immers, bewoners krijgen meer bescherming tegen geluidsoverlast van bedrijven en hun werknemers. Want bedrijventerrein Haven is nu eenmaal een geluidgezoneerd bedrijventerrein waar de schaarse geluidruimte onder de bedrijven is verdeeld. Bedrijven, waaronder vastgoedbedrijf Van Delft, Venta BV en Castelijn en Beerens BV hoopten tevergeefs dat 's lands hoogste bestuursrechtscollege de vergunning zou vernietigen. 

Woon- en leefkwaliteit

De Raad ziet evenwel geen beren op de weg, voor zowel het woon- en leegklimaat in het migrantenhotel als voor de bedrijfsvoering voor omliggende bedrijven. Op het bedrijventerrein waren al bedrijfswoningen toegestaan. Het toevoegen van migrantenhuisvesting maakt dan ook weinig uit. Ook is de woon- en leefkwaliteit van de arbeidsmigranten in het voormalige Wärtsilä-gebouw voldoende verzekerd. 

Verder vindt de Raad dat Waalwijk niet zondigt tegen eigen beleid. Het gemeentelijke beleid voor het bedrijventerrein sluit ander gebruik van bedrijfspanden niet uit, zolang de migranten hoofdzakelijk op het bedrijventerrein aldaar werken , aldus de Raad. Kortom, pandeigenaar J. Sars mag het pand de komende tien jaar voor de huisvesting van arbeidsmigranten verhuren.